Radio 2

Kortrijk vaccineert dan toch niet in de scholen: "Toestemming ouders was niet gegarandeerd"

Kinderen tussen 5 en 11 jaar zullen in Kortrijk toch naar vaccinatiecentrum Vaxpo moeten komen. Aanvankelijk was het plan om met mobiele vaccinatieteams naar de scholen te trekken om de kinderen daar te vaccineren. Ouders zouden dan schriftelijk de toelating moeten geven voor de vaccinatie. Maar het Agentschap Zorg & Gezondheid van de Vlaamse overheid vreest dat die toelating op die manier tot discussie kan leiden.

De werkgroep VAXPO onderzoekt nu hoe ze de kinderen uit Kortrijk, Kuurne en Harelbeke naar het vaccinatiecentrum kunnen laten komen. Het oorspronkelijke idee was om ze met mobiele teams op school te laten vaccineren. Ouders konden via brief toestemming geven, zoals dat met andere vaccinaties gebeurt. Maar omdat het risico op discussies met ouders te groot is, heeft het Agentschap Zorg & Gezondheid dat idee van tafel geveegd. Bij de vaccinatie van kinderen is de ouderlijke toestemming van groot belang. Daarom verkiest de stad toch de kinderen in Vaxpo te vaccineren onder begeleiding van ten minste één van de ouders, zo is de toestemming gegarandeerd.

De Budafabriek in het centrum van Kortrijk wordt momenteel volop gebruikt voor het zetten van de boosterprikken. Coördinator Hilde Verschaeve reageerde dinsdag nog dat die boostercampagne moeilijk te combineren valt met de vaccinatie van kinderen. "Om de 2 minuten zetten we een prikje. We zijn ook opgeschaald om de boosterdeadline van de volwassenen tegen eind januari te halen. De tijd om een kind te vaccineren duurt ook ietsje langer en is ietsje uitgebreider, vandaar dat we ze er liever niet bij zouden nemen."

Bijna 10.000 kinderen

De werkgroep hoopt dat de eerste kinderen eind januari een prik kunnen krijgen. De eerste uitnodigingen zullen in de bus vallen in de week van 17 januari. In totaal zullen bijna 10.000 kinderen uit Kuurne, Harelbeke en Kortrijk een vaccinatie kunnen krijgen in VAXPO.

Meest gelezen