Archieffoto: Alan en Marilyn Bergman in 2008
AP2008

Marilyn Bergman (93), schrijfster van met Oscar bekroonde lied "The way we were", is overleden

Marilyn Bergman, die de teksten schreef van klassiekers als "The way we were" en "How do you keep the music playing", is overleden. Ze was 93. Ze schreef samen met haar man Alan teksten voor een massa liedjes die in films en series gebruikt werden. Het duo won verschillende Oscars, Grammy Awards en Golden Globes. 

Volgens een woordvoerder is Bergman overleden aan ademhalingsfalen. Haar man Alan was bij haar toen ze stierf in hun huis in Los Angeles. Bergman laat ook nog een dochter en een kleindochter achter. Marilyn en Alan Bergman waren een van de meest succesvolle en productieve songschrijversduo's. Ze componeerden vooral romantische ballades voor films en series. 

Een van hun bekendste liedjes is "The way we were", de titelsong van de gelijknamige film uit 1973 met Barbra Streisand en Robert Redford in de hoofdrollen.  Met dat lied wonnen ze een Oscar. 

Andere klassieke songs van hen zijn "It might be you" (uit "Tootsie"), "The windmills of your mind" (uit "The Thomas Crown Affair") en "You don't bring me flowers", een duet van Barbra Streisand en Neil Diamond, "Nice 'n easy" van Frank Sinatra en "Sleep warm" van Dean Martin. 

Het duo won in totaal drie Oscars, voor de songs "The way we were" en "Windmills of your mind" en voor de volledige soundtrack van "Yentl", uit 1983, opnieuw met Barbra Streisand in de hoofdrol. Ze wonnen ook twee Grammy Awards, vier Emmy Awards en kregen in 1980 een plek in de Songwriters Hall of Fame. 

Marilyn Bergman was de eerste vrouw in de American Society of Composers, Authors en Publishers. Van 1994 tot 2009 was ze ook de voorzitter van de organisatie die zich richt op het beschermen van het auteursrecht op de muzikale werken van haar leden. 

Barbra Streisand werkte doorheen haar hele carrière met het duo samen. De zangeres nam meer dan 60 songs van hen op en maakte met "What matters most" ook een volledig album met hun songs. Ze leerde het koppel op haar 18e kennen en raakte met hen bevriend. "Ik houd van hun woorden, van het gevoel en van hoe ze liefde en relaties ontleden", zei Streisand in 2011. 

Marilyn en Alan Bergman winnen in 1974 ook de Golden Globe voor beste song voor "The way we were".
AP1974

Meest gelezen