Ook dit jaar geen Peer Stoet: oudste carnavalsstoet van het land rijdt niet uit

Ook in 2022 zal de oudste carnavalsstoet van het land niet uitrijden. De oprukkende omikronvariant van het coronavirus heeft de organisatoren van Peer Stoet doen beslissen om ook dit jaar geen grote stoet te houden in de Herenthoutse straten. "Ook al was het wat verwacht, dit komt toch hard aan", zegt de organisatie.

Peer Stoet in Herenthout is de oudste carnavalsstoet van ons land. De stoet gaat uit sinds 1892. Tegenwoordig is dat op de eerste en de laatste zondag van de krokusvakantie. Maar ook dit jaar zal de stoet niet kunnen uitrijden. Voor de tweede keer op rij gooit het coronavirus roet in het eten.

"We kunnen niet garanderen dat we zo'n grote stoet coronaveilig houden", zegt voorzitter Gunter Nevelsteen van Peer Stoet. "Dan hebben we het ook over de wagens maken en het repeteren. Gelukkig hadden we al beslist om het bouwen van de wagens even stop te zetten, maar nu hebben we dus beslist dat zelfs zonder wagens de stoet niet te verantwoorden is."

Het was geen verrassing, maar toch komt dit hard aan

Gunter Nevelsteen, voorzitter van Peer Stoet vzw

De beslissing komt hard aan in Herenthout. "Het was wel wat verwacht, maar het is nu al het tweede jaar op rij dat we hier geen stoet hebben", zegt Nevelsteen. "En de twee jaren daarvoor hebben we ook maar één dag kunnen uitrijden, toen omdat het slecht weer was."

De organisatie broedt op een kleinschalig alternatief. "Hoe dat er concreet gaat uitzien, zijn we nog aan het bekijken", aldus Nevelsteen. "Maar de bedoeling is dus wel dat we voor de eerste stoetzondag op 27 februari toch iets gaan voorzien."

Meest gelezen