Na dag verwarring worden quarantaineregels bijgesteld: kinderen bij besmetting in gezin dan toch niet naar school 

Kinderen uit het basisonderwijs die een hoogrisicocontact hebben gehad binnen hun "familiekring" zullen dan toch hun quarantaine niet mogen verlaten om naar school te gaan. De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's) hadden de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid om die aanpassing gevraagd. In de oorspronkelijke versoepeling mochten kinderen bij een besmetting in het gezin vanaf maandag wel gewoon naar school. Maar vanavond heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid die regel aangepast.

Overmorgen gaan de scholen weer open na de kerstvakantie. Maar twee dagen voor die heropening, was er heel wat onduidelijkheid over één van de versoepelde quarantaineregels in het basisonderwijs. Letterlijk stond er in die regel dat "als een leerling een hoogrisicocontact had buiten de klas en daardoor in quarantaine moet, het kind wel uit quarantaine mag om naar school te gaan." 

Dat betekende dus dat een kind van wie bijvoorbeeld een ouder of broer of zus besmet is, vanaf maandag gewoon naar school kon gaan. De CLB's werden overspoeld met vragen van bezorgde leerkrachten en directies. En vroeg aan de ministers van Onderwijs en Welzijn om die regel te herbekijken. 

"Wij hebben aan de overheid gevraagd om een stukje duidelijkheid te geven. Liefst natuurlijk voor maandag, want mensen moeten zich kunnen organiseren", zegt Stefan Grielens, algemeen directeur van het Vrij CLB Netwerk. "Het lijkt ons logisch dat wanneer zich een permanente blootstelling voordoet in het gezin zelf, dat het kind dan ook gewoon thuisblijft. Dat het kind dan volledig in quarantaine blijft en niet naar school gaat", aldus Grielens. 

Recht op leren

Afgelopen woensdag, meteen na het overleg tussen de ministers van Volkgezondheid en die van Onderwijs, verdedigde de Vlaamse Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) die specifieke regel. "Het recht op leren is voor ons echt van zulk prioritair belang dat we heel duidelijk zeggen: zelfs in het geval dat kinderen in quarantaine moeten vanwege een besmetting in het gezin, dat zij nog altijd naar school kunnen blijven gaan", aldus minister Weyts. 

Maar na de vraag van de CLB's wijken de elf ministers van Volksgezondheid en Onderwijs in ons land -die samen de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid vormen- vanavond dan toch van die versoepeling af. Een kind dat in quarantaine zit omdat er besmettingen zijn in het gezin, moet vanaf maandag toch in quarantaine blijven en mag dus niet naar school. Kinderen die een hoogrisicocontact oplopen in bijvoorbeeld een sportclub of een jeugdvereniging kunnen dus wel naar school blijven gaan. 

Wat met leerlingen in het secundair?

Voor de duidelijkheid: de quarantaineregels in het secundair onderwijs zijn anders. Daar gelden de regels die ook van toepassing zijn in de brede samenleving. Dat wil zeggen dat leerlingen die hun basisvaccinatie gekregen hebben (de eerste 2 prikken), na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine moeten en ook geen PCR-test moeten afleggen. 

 Wie slechts één prik kreeg, moet 7 dagen in quarantaine. Dat kan ingekort worden naar 4 dagen mits een dagelijkse negatieve zelftest. Jongeren die niet gevaccineerd zijn, moeten minstens 7 dagen in quarantaine na een hoogrisicocontact, en vanaf dag 7 elke dag een negatieve zelftest doen tot en met dag 10.

En de leerkrachten?

Voor de leerkrachten gelden er dan weer nog andere regels om naar school te komen na een hoogrisicocontact. Wie gevaccineerd is en binnen de laatste vijf maanden een prik heeft gekregen (tweede vaccin of booster), moet na een hoogrisicocontact geen PCR-test meer afleggen en moet ook niet meer in quarantaine en kan dus weer voor de klas gaan staan. 

Gevaccineerden die geen vaccin of booster kregen in de laatste vijf maanden moeten na een hoogrisicocontact nog steeds in quarantaine. Dat geldt ook voor wie niet gevaccineerd is. In die laatste gevallen gelden dezelfde regels als hierboven beschreven bij de leerlingen van het secundair onderwijs. 

De nieuwe test- en quarantainemaatregelen gaan maandag in en zullen al zeker tot aan de krokusvakantie gelden. Als er zich in tussentijd grote problemen zouden voordoen in scholen, kan dat altijd besproken worden op de eerstvolgende Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Dat laat het kabinet van Weyts nog weten. 

Meest gelezen