Basisschool in Opwijk moet al meteen puzzelen om maandag lessen te kunnen opstarten

Maandag ontwaken de scholen na 3 weken winterslaap. De verlengde kerstvakantie zit erop en de scholen starten opnieuw op. Met ook de nieuwe test- en quarantaineregels in. In Opwijk moet basisschool De Knipoog en De Lettertuin al meteen puzzelen om lesroosters rond te krijgen. Bijna 15 leerlingen en leerkrachten moeten daar thuisblijven door besmettingen en quarantaines. 

“Ik heb al veel telefoons gekregen”, zegt directeur Christophe De Smedt. “Er zijn 3 leerkrachten die met corona geconfronteerd worden. Ze zijn zelf besmet of moeten in quarantaine door een huisgenoot. Daardoor moeten we opnieuw beginnen te puzzelen. Ik heb al samengezeten met de zorgcoördinatoren om lessen-, opvang- en toezichtroosters te herbekijken.”

Het CLB liet weten dat er een 10-tal leerlingen maandag niet kan komen omdat ze besmet zijn of in quarantaine zitten. “Daarvoor zullen we opnieuw afstandsonderwijs organiseren met de zorgleerkrachten. Die geven dan de basisleerstof van die dag aan de hand van 2 onlinemomenten. We zijn dat intussen gewoon, want we doen dat al een volledig schooljaar. Maar het vraagt veel energie van de zorgleerkrachten, waardoor ze amper de leerlingen in de klas kunnen helpen die dat nodig hebben.”

Het vraagt veel energie van de zorgleerkrachten

Directeur Christophe De Smedt

Christophe krijgt veel berichten van leerkrachten en ouders die de aan regels niet meer uit geraken. “Ik zit met een besmette leerkracht. Van de huisarts moet ze 10 dagen thuisblijven. Op hetzelfde moment kreeg ik een mailtje van een ouder die zegt dat haar kind besmet is en van de huisarts 7 dagen in quarantaine moet. Dan vraag ik me toch af hoe het komt dat de regels verschillen.” Vanaf maandag veranderen de test- en quarantaineregels en dat zal volgens De Smedt voor nog meer verwarring zorgen. “Ik ben al 9 jaar directeur en dit jaar start ik na de vakantie met het gevoel van: we moeten er weer tegenaan, we leven van dag tot dag. Plannen is heel moeilijk, om niet te zeggen onhaalbaar.”

Meest gelezen