Minister van Onderwijs Weyts niet van plan zelftesten gratis aan te bieden: "Mondmaskers zijn toch ook niet gratis?"

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is niet van plan zelftesten gratis aan te bieden aan leerlingen en scholen. Dat zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. Nochtans wordt aangeraden om kinderen en jongeren één keer per week zelf te testen, om zo de scholen mee open te houden. "Mondmaskers zijn toch ook niet gratis? En die zijn zelfs verplicht." De minister maakt zich ook sterk dat hij de scholen tot aan de krokusvakantie zal kunnen openhouden.

Nu de omikronvariant van het coronavirus de komende dagen en weken een pak meer besmettingen zal veroorzaken, werden de quarantaineregels midden deze week aangepast. In de hele maatschappij, maar ook in het onderwijs. 

Nog eens op een rijtje: wat is er precies beslist?

  • Lager en kleuteronderwijs: vanaf vier besmettingen in één klas moet de volledige klas in quarantaine en moet iedereen worden getest. Tot nog toe was dat vanaf twee besmette leerlingen. De quarantaine zal ook maar 5 dagen duren, in plaats van 7. 
  • Middelbaar onderwijs: wie gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact niet meer in quarantaine en ook geen PCR-test meer laten afnemen. Wie slechts één prik kreeg, moet 7 dagen in quarantaine. Dat kan ingekort worden naar 4 dagen mits een dagelijkse negatieve zelftest. Jongeren die niet gevaccineerd zijn, moeten minstens 7 dagen in quarantaine na een hoogrisicocontact, en vanaf dag 7 elke dag een negatieve zelftest doen tot en met dag 10.

Versoepelingen dus, terwijl er net meer besmettingen zullen zijn. De ministers van Onderwijs beseften dat dat een risico is en dus kwam er een oproep naar de ouders, om ook "hun steentje bij te dragen". "Dat kunnen ze doen door bijvoorbeeld een keer per week hun kinderen zelf te testen. Ze kunnen daar nog voor maandag (wanneer de scholen weer opengaan, red.) mee starten", zei minister van Onderwijs Ben Weyts woensdag. 

Maar wie gaat dat betalen? Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet donderdag verstaan dat het vanuit de federale regering onmogelijk is om zelftesten gratis aan te bieden, "maar niets houdt lokale besturen, OCMW's, onderwijsautoriteiten of scholen tegen om zelftests massaal aan te kopen en zelf aan te bieden".

Het is iets wat minister van Onderwijs Weyts alvast niét van plan is. "Mondmaskers zijn wel op verschillende plaatsen verplicht, maar die worden ook niet terugbetaald. Ik ga er ook vanuit dat mensen die de zelftesten nu niet gebruiken, dat ook niet gaan doen als ze gratis zijn. Zo'n zelftest is een goede zaak voor de veiligheid van de eigen kinderen en het eigen gezin en het draagt er ook toe bij dat de scholen open kunnen blijven, maar het is enkel een aanbeveling. Niet meer dan dat."

Hoeveel kost een zelftest?

In de supermarkt kost een zelftest ongeveer 3 tot 3,5 euro per stuk. In de apotheek is dat 6 tot 8 euro, al kunnen mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen ze daar gaan halen voor 1 euro. Volgens minister Vandenbroucke heeft zo'n 20 procent van de bevolking recht op zo'n tegemoetkoming. Ontdek hier de voorwaarden om aanspraak te maken op die tegemoetkoming.

Bekijk hier het volledige ontbijtgesprek met minister Weyts in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Bang hartje

Hoe dan ook is minister Weyts blij dat maandag weer de schoolpoorten opengaan, na een kerstvakantie van drie in plaats van twee weken. "Als samenleving moeten we een keuze maken en prioriteit geven aan het onderwijs. Al denk ik dat iedereen wat terughoudend is en met een bang hartje naar de coronasituatie kijkt op dit moment. Als de cijfers de pan uit swingen in alle sectoren, zal dat in het onderwijs niet anders zijn."

Een algemene sluiting van de scholen voor de krokusvakantie - binnen zo'n twee maanden - is volgens Weyts alleszins niet aan de orde. "We moeten optreden waar de problemen zich stellen. In de vorige coronagolven waren op de piek zo'n 100 scholen dicht op een totaal van 4.000. Dat is toch relatief. Een school kan overgaan tot het sluiten van klassen of eventueel de hele school als de veiligheid of de kwaliteit in het gedrang komt. Maar daarom moet je toch niet op voorhand beslissen om álle scholen te sluiten?"

CO2-meter

En hoe zit het ondertussen nog met de CO2-meters? Het Overlegcomité met alle regeringen in ons land besliste begin december dat alle klassen zo'n meter verplicht moeten hebben, om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Al zijn er scholen die het maandag met één meter voor alle klassen van die ene school zullen moeten doen.

"Dat zou kunnen", zegt Weyts daarover. "Maar we hebben naar schatting honderdduizend klassen in Vlaanderen. Dat kost allemaal veel geld. We hebben met de Vlaamse regering de nodige middelen ter beschikking gesteld en scholen gaan er ook mee aan de slag."

Wat met kritiek op minister-president Jambon? "Geen optie om hem te vervangen"

Ondertussen komt er ook steeds meer kritiek op minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij is bijna onzichtbaar sinds de raad van state de beslissing om de cultuursector dicht te draaien heeft teruggeroepen. "Ik denk dat hij een ondankbare job heeft", zegt Weyts. "Als politicus maken we het allemaal wel eens mee, dat je alle zonden van Israël over je heen krijgt (dat je van alles de schuld krijgt, red.) en je niets goed kan doen. De kritiek op Jambon gaat soms veel te ver en is oneerlijk."

"Ik denk dat de minister-president het maximaal mogelijke doet en dat hij zijn job uitstekend uitvoert. Onder de waterlijn houdt hij geregeld overleg en ik zie en hoor hem ook regelmatig."

Maar ligt er geen plan op tafel om Jambon te vervangen, zoals wordt gefluisterd? "Dat is geen optie. We moeten elkaar steunen, ook in barre tijden. Dat doe ik en zal ik ook blijven doen."

Meest gelezen