Karlijn komt om haar prik in het vaccinatiecentrum De Groene Meersen
Radio 2

Zedelgem vaccineert kinderen tussen de ballonnen: "Belangrijkste is thuis goed voorbereiden"

In Zedelgem worden vandaag de eerste prikken uitgedeeld aan kinderen tussen 5 en 11 jaar. De Groene Meersen is versierd en ze hebben ook een ballonnenman voorzien. Als de kinderen gevaccineerd zijn, krijgen ze een balpen in de vorm van een prikje. "We hebben ook meer tijd voorzien voor de kinderen, alles verloopt vlot", zegt verantwoordelijke Gino Jonckheere van het vaccinatiecentrum De Groene Meersen.

Vandaag is de vaccinatiecampagne voor kinderen op gang getrokken in West-Vlaanderen. De eerste prikken worden in Zedelgem gezet. Speciaal voor de kinderen staat een ballonnenman en wordt er een cadeautje voorzien. "Hier en daar is er eens een kindje dat weent, maar eigenlijk valt dat allemaal goed mee", zegt Jonckheere. 

De ballonnenman zal zijn werk hebben, want vandaag alleen al verwachten ze in Zedelgem zo'n 590 kinderen voor een vaccinatie. "Wij denken dat van de 800 kinderen die we uitgenodigd hebben ongeveer 70 procent zal afkomen", legt Gino Jonckheere uit. "Er hebben 500 mensen bevestigd en 100 mensen hun naam laten schrappen. Maar van die laatste groep zijn er ook veel die gewoon een andere datum hebben aangevraagd. De kinderen krijgen later ook een tweede prik. De laatste daarvan worden eind februari gezet, zo kan iedereen op krokusverlof zonder zorgen."

Als ze gewend zijn om hun vaccinaties via Kind & Gezin te krijgen, dan moet dit ook wel lukken
Nele Simoens, mama van Carlijn

Animatie tijdens vaccinatie

Ook Nele Simoens, mama van Carlijn, vond het belangrijk om snel haar kinderen te laten vaccineren: "Onze opa is heel erg ziek, dus we vonden het belangrijk om hem wat te beschermen. Onze dochter is ook meegeweest toen wij onze prik kregen, dus ze wist al een beetje wat het zou inhouden. Die animatie zorgt er ook wel voor dat ze het prikje zo vergeten zijn. Ik snap wel dat kindjes schrik kunnen hebben, maar als ze gewend zijn om hun vaccinaties via Kind & Gezin te krijgen, dan moet dit ook wel lukken."

(lees verder onder de foto:)

De ballonnenman aan het werk
Radio 2
De mensen waren heel vriendelijk en spraken de kindjes direct aan met hun voornaam, chapeau voor iedereen
Kim Decaestecker, mama van Olivia

"We mochten eerst een ballon kiezen, dan kregen we een prikje en dan kregen we nog een balpen in de vorm van een prikje", zegt Olivia trots. Er is bewust gekozen om afleiding te creëren voor de kinderen en dat heeft gewerkt, zegt Kim Decaestecker, mama van Olivia. "De animatie zorgt ervoor dat hun aandacht wat afgeleid was. En de mensen zelf waren ook heel vriendelijk en spraken de kindjes direct aan met hun voornaam, echt chapeau voor iedereen. Maar het belangrijkste is dat er thuis ook over open gecommuniceerd wordt en dat ze goed voorbereid worden."

Meest gelezen