Zeker 22 mensen doodgevroren in noorden van Pakistan, duizenden wintertoeristen zitten nog vast

In het noorden van Pakistan heeft plotse sneeuwval en een koudegolf tot een ramp geleid. Veel wintertoeristen kwamen vast te zitten op de weg naar het bergplaatsje Murree. Op het internet circuleren beelden van doodgevroren kinderen en volwassenen in auto's die niet meer vooruit konden. Het leger is ingezet om de mensen te evacueren.

Murree is een erg populair oord in de bergen niet ver van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. In de zomer trekt het veel mensen aan die de hitte willen ontvluchten, in de winter gaan toeristen er op zoek naar mooie sneeuwlandschappen. (Lees verder onder de foto).

De sneeuwval van de voorbije dagen heeft dan ook veel Pakistaanse gezinnen naar Murree gelokt en daar is het nu fout gelopen. De wegen naar het stadje werden erg glad en onberijdbaar en volgens de politie zouden er zeker duizend auto's vastgereden zijn of in een ravijn terecht zijn gekomen. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

Op het internet circuleren gruwelijke beelden van families met kinderen die in hun auto gestorven zijn, of door de koude of door de uitlaatgassen. Volgens de politie zijn er zeker al 22 doden gevallen. Onder hen is een politieman, zijn vrouw en hun zes kinderen.

De overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen en het leger is in gezet om mensen te evacueren en voedsel en warme drank te bieden waar nodig. De regering roept mensen ook op om niet langer naar Murree te komen. Niet enkel op de weg en in het bos zitten mensen vast, dat is ook zo voor diegenen die Murree wel konden bereiken. De hotels zitten daar overvol en veel mensen moeten op straat overnachten. (Lees verder onder de foto).

Murree of Mari was een van de vele "hill stations" in hoger gelegen plaatsen waar Britse koloniale militairen en ambtenaren in Brits-India de zomerhitte wilden ontvluchten. 

Nu vervult het stadje dezelfde noden, maar van de Pakistaanse bevolking, vooral dan die uit Islamabad op iets meer dan 60 kilometer. Het stadje ligt op een hoogte van meer dan 2.000 meter en het is niet de eerste keer dat wintertoeristen er in de knoei geraken. Dit jaar zijn evenwel veel meer dan normaal mensen naar Murree afgezakt en werden ze overvallen door een plotse winterprik en temperaturen tot min acht graden Celsius.

Een beeld van de omgeving van Murree in de zomer. Foto: Mian Naveed Qamar.

Meest gelezen