Foto: Radio 2

Twee straten niet opgenomen in nieuwe zone 30 Kessel-Lo: buurgemeente Lubbeek ligt dwars 

De zone 30 die het Leuvense stadsbestuur begin deze week aankondigde in deelgemeente Kessel-Lo zal iets minder uitgebreid zijn dan verwacht. Bedoeling was om in alle straten de maximumsnelheid tot 30 kilometer per uur te verlagen, behalve op de verbindings- en invalswegen. Toch ontsnappen ook de Jan Davidtsstraat en de Langelostraat aan de nieuwe verlaagde snelheid. Ze liggen immers deels in buurgemeente Lubbeek en daar zijn ze geen voorstander van het idee.

Leuven wil de verkeersveiligheid in de deelgemeenten verhogen en verlaagt de maximumsnelheid daardoor naar 30 kilometer per uur. De eerste gemeente waar de snelheid naar beneden gaat is Kessel-Lo. 

Maar in de Jan Davidtsstraat blijft de snelheid ongewijzigd. De ene kant van de straat ligt namelijk in buurgemeente Lubbeek en daar zijn ze geen voorstander van de zone 30 in die straten. 

"Uiteraard zijn wij ook begaan met de verkeersveiligheid, maar volgens ons is een zone 30 in die straten overbodig", zegt schepen voor Mobiliteit Tania Roskams (N-VA). "We zijn een landelijke gemeente en de zone 30 ook over de gemeentegrenzen heen naar Lubbeek uitbreiden lijkt ons geen goed idee". 

Op de facebookpagina van de Jan Davidtsstraat reageren verschillende bewoners ontgoocheld. ”Wij zijn 100 procent pro zone 30! Safety first in woonstraten”, aldus een facebookgebruiker. 

De Leuvense schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) bevestigt het "nee" van Lubbeek op de vraag om in de Jan Davidtsstraat een zone 30 in te voeren. “De situatie doet zich ook voor in de Langelostraat. Ook daar weigert Lubbeek in te gaan op onze vraag om een zone 30 in te voeren. We wilden de Langelostraat zelfs op eigen kosten heraanleggen”, aldus Dessers.

Beluister hier wat de bewoners ervan vinden:

Leuven zit binnenkort opnieuw rond de tafel met Lubbeek over het globale mobiliteitsplan dat de stad aan het uitwerken is en zal de kwestie opnieuw bespreken. Ook met Bierbeek en Holsbeek komt er overleg over het mobiliteitsplan.

Meest gelezen