Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela en Amerikaans president Bill Clinton in 1998 op bezoek in de cel op Robbeneiland.

Zuid-Afrika wil de sleutel van de celdeur van Mandela terug

Het Amerikaanse veilinghuis Guernsey's heeft een geplande veiling van de sleutel van een cel waar Nelson Mandela in heeft vastgezeten, uitgesteld. Op zijn website geeft het daarvoor als reden een onderzoek van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten die gaan over het behoud van cultureel erfgoed.

De bekendmaking van de veiling leidde vorige maand tot verontwaardigde reacties in Zuid-Afrika. Het land noemde het onbegrijpelijk dat het veilinghuis meewerkt aan de verkoop van het historische voorwerp, dat het pronkstuk moest zijn van een veiling op 28 januari.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Cultuur vindt dat de sleutel vanwege zijn historische waarde naar Zuid-Afrika gebracht moet worden. Het voorwerp wordt naar verluidt verkocht door een voormalige gevangenisbewaker, Christo Brand. Het gaat om de sleutel van een gevangeniscel op Robbeneiland, waar Mandela jarenlang is vastgehouden.

Volgens de topman van het veilinghuis zou een van de dochters van Mandela haar goedkeuring hebben gegeven voor de veiling. De opbrengst zou gebruikt worden voor het aanleggen van een herdenkingstuin in het Zuid-Afrikaanse dorpje Qunu, waar Mandela begraven ligt.

Mandela wordt in Zuid-Afrika gezien als nationale held. Hij verzette zich als activist tegen het apartheidsregime in zijn land, waar aan rassenscheiding werd gedaan. De oud-president overleed in 2013 op 95-jarige leeftijd.

Meest gelezen