Represented by ZUMA Press, Inc.

17 doden, onder wie 8 kinderen, na brand in appartementsgebouw in The Bronx in New York

Bij een brand in een appartementsgebouw in The Bronx, in New York, zijn al zeker 17 mensen omgekomen, onder wie 8 kinderen. Aanvankelijk was sprake van 19 doden, maar de burgemeester van New York heeft dat aantal bijgesteld. Meer dan 60 mensen zijn gewond geraakt. Vermoedelijk werd de brand veroorzaakt door een slecht functionerende elektrische verwarming. Volgens de brandweer gaat het om één van de zwaarste branden in 30 jaar in de Amerikaanse grootstad. 

De brand brak zondagmorgen uit in een gebouw met 19 verdiepingen. Er zijn al zeker 17 mensen omgekomen in de brand, onder wie 8 kinderen. De burgemeester van New York, Eric Adams, heeft dat aantal in de loop van maandag bijgesteld. Eerder was sprake van 19 doden. De brandweer zou slachtoffers gevonden hebben op alle verdiepingen van het gebouw, velen kregen een hartstilstand of waren gestikt.

De brandweer en hulpdiensten waren massaal ter plaatse, bekijk hieronder beelden van de reddingsoperatie van een baby:

Videospeler inladen...

Bewoners getuigen over hoe ze in paniek door de donkere traphal naar beneden vluchtten, terwijl ze amper lucht kregen om te ademen. De brandweer was massaal ter plaatse en bleef reddingspogingen doen, ook toen hun lucht op raakte, zegt burgemeester Eric Adams: "Hun luchttanks waren leeg, en toch probeerden ze nog door de rook te geraken."

AP

Gestikt in de rook

Het vuur ontstond in een duplexappartement op een van de lager gelegen verdiepingen. Omdat de deur van het appartement open stond, hebben het vuur en de rook zich doorheen het hele gebouw kunnen verspreiden. 

BEKIJK - Onze verslaggever Björn Soenens is ter plaatse. "Het gebouw was wel in orde met de brandveiligheid, alleen hielden de bewoners niet altijd meer rekening met het brandalarm, dat misschien te gevoelig afgesteld was":

Videospeler inladen...

De meeste slachtoffers vielen niet door het vuur, maar door de rook. Heel wat bewoners "konden niet ontsnappen door de grote hoeveelheid rook", zegt brandweercommandant Daniel Nigro. De brandweer "vond slachtoffers op elke verdieping", en bracht mensen naar buiten die een hartstilstand hadden of niet meer ademden. Nigro noemt de situatie "ongezien".

Nog volgens brandweercommandant Daniel Nigro is de brand begonnen bij een slecht werkend elektrisch verwarmingstoestel:

Videospeler inladen...

Tientallen mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, sommigen verkeren in levensgevaar. 

AP

Buurt met migranten

Volgens de brandweer is het een van de zwaarste branden in New York in 30 jaar. 

In de buurt van The Bronx waar het appartementsgebouw ligt, wonen veel moslimmigranten. Veel slachtoffers zouden oorspronkelijk afkomstig zijn uit Gambia, in Afrika.

Burgemeester Adams heeft slachtoffers van de ramp opgeroepen om hulp te zoeken bij de autoriteiten, ongeacht hun immigratiestatus. Hij beloofde de bewoners dat hun gegevens niet zouden worden doorgespeeld aan de immigratiediensten.

Burgemeester Eric Adams geeft een persconferentie voor het getroffen gebouw in The Bronx.
The Associated Press. All rights reserved
Videospeler inladen...

Ook op dit beeld is te zien hoe de brandweer het vuur onder controle probeert te krijgen (beeld Twitter):

Videospeler inladen...

Meest gelezen