Videospeler inladen...

5.000 mensen betogen in Brussel tegen coronamaatregelen, 30-tal personen administratief aangehouden

In Brussel is vanmiddag opnieuw betoogd tegen de coronamaatregelen. Volgens de politie waren er zo'n 5.000 mensen aanwezig. Op enkele schermutselingen op het einde van de namiddag na, is de manifestatie rustig en zonder incidenten verlopen. Een 30-tal personen werd administratief aangehouden en enkele personen werden gerechtelijk aangehouden. 

Verschillende organisaties, zoals Viruswaanzin, Vecht Voor Vrijheid, The Human Side, Belgians for Freedom, hadden onder het motto "Samen voor vrijheid" opgeroepen  om op straat te komen. De betogers willen niet weten van maatregelen die de vrijheid beperken en ze zijn gekant tegen de coronapas die volgens hen de samenleving verdeelt. 

Volgens de politie waren er 5.000 betogers. De organisaties achter de betoging spraken zelf over zo'n 25.000 aanwezigen. De betoging begon rond 13 uur aan het Noordstation en werd rond 16 uur ontbonden in het Jubelpark. Er was veel politie aanwezig en de organisaties hadden ook een interne ordedienst voorzien. Tijdens de betoging zou alles rustig en zonder incidenten verlopen zijn. 

Aan het eind van de betoging in het Jubelpark moest premier Alexander De Croo (Open VLD) het ontgelden omdat hij de kritiek van de betogers op de wetenschappelijkheid van de coronapas klinkklare onzin had genoemd. 

Na afloop van de betoging, toen de meeste betogers al naar huis waren, zochten enkele relschoppers nog de confrontatie met de politie op. Er werd met projectielen gegooid en enkele kerstbomen en struiken werden in brand gestoken. 

Rond 16 uur is de politie overgegaan tot de omsluiting van deze kleine groep. In totaal werden een 30-tal personen administratief aangehouden en enkele personen gerechtelijk aangehouden. Een definitieve balans zal morgen volgen.

Premier De Croo veroordeelt zowel de schermutselingen bij de betoging tegen de coronamaatregelen als de boodschappen die er verkondigd werden:

Videospeler inladen...

Bij een vorige betoging van dit samenwerkingsverband op 21 november daagden zowat 35.000 mensen op. In de marge kwam het toen tot zware rellen.

Kleine betoging in Antwerpen verloopt rustig

Ook in Antwerpen werd er deze namiddag betoogd tegen de huidige coronamaatregelen. De lokale politie schatte het aantal aanwezigen op 750. Alles verliep rustig.

De manifestatie was specifiek gericht tegen de mondmaskerplicht in het onderwijs en de maatschappelijke druk om nu ook jonge kinderen te laten vaccineren. De initiatiefnemers, waaronder de politieke partij "Vrijheid", stellen het nut daarvan in vraag en vrezen voor de gevolgen voor kinderen. "Laat onze kinderen gerust", was een van de slogans.

Meest gelezen