Antwerpse handelaars "overdonderd" door mooie kerstperiode: "Met dank aan de Nederlanders"

De Antwerpse horeca-uitbaters en handelaars zijn uitermate tevreden over de afgelopen kerstvakantie. De massale instroom van onze noorderburen heeft de Antwerpse economie geen windeieren gelegd. "De Nederlandse invasie heeft ons overdonderd. Na een moeilijke periode maakt dit veel goed", klinkt het onder andere bij Nico Volckeryck van het NSZ Antwerpen.

Na een alweer moeilijk coronajaar hebben de Antwerpse handelaars en horeca-uitbaters het jaar kunnen afsluiten met een mooi kerstcadeau, eentje met een oranje strik. "Het is een fantastische kerstperiode geweest voor ons", zegt Nico Volckeryck van de Antwerpse afdeling van het NSZ. "Ik hoor van onze mensen dat ze 20 tot 50 procent meer omzet hebben gedraaid. Hier en daar hoor ik zelfs winkeliers spreken van een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, maar dat was natuurlijk wel een absoluut rotjaar."

"De invasie van de Nederlanders heeft ons echt verrast. Het was een absolute opsteker", aldus Volckeryck, die nog bijkomende positieve tendensen zag. "Traditioneel zien we dat toeristen vaak in de buurt van de Meir blijven. Maar door de drukte zijn ze nu ook andere delen van de stad beginnen te verkennen. Zo'n reclamecampagne is eigenlijk onbetaalbaar. We hopen dat die mensen ook terugkomen als het weer wat rustiger wordt."

Dit was een enorme reclamecampagne voor de stad. Dat is eigenlijk onbetaalbaar

Nico Volckeryck van NSZ Antwerpen

Ook de Antwerpse hotelsector zegt niet te kunnen klagen over de kerstperiode. "We eindigen de vakantie met een bezetting van net geen 60 procent", zegt Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Association. "Dat is zeker meer dan de 30 procent die we op voorhand hadden verwacht. Dankzij de lockdown in Nederland zijn de cijfers dus fors gestegen."

Niet alleen mooie cijfers in de stad Antwerpen

Ook de gemeenten en steden in de buurt van de grens hebben veel Nederlanders mogen ontvangen afgelopen kerstperiode. "De meeste zaken, zowel in het centrum van Antwerpen, als in de grensgemeenten, hebben meer omzet kunnen creëren", aldus Paul Snoeys, voorzitter van horeca Antwerpen. Hij zag de omzet van zijn restaurant in Hoogstraten met gemiddeld 50 procent stijgen.

Hetzelfde verhaal horen we bij Willy Van Geirt, winkelier in de Gasthuisstraat in Turnhout. "Dit is een zeer welgekomen verrassing na een vreselijke periode. Dit is meer dan een druppel op een hete plaat. Het was een tsunami en daar zijn we zeer blij om. De Nederlanders blijven welkom, zeker omdat ze zich goed aan de heersende coronamaatregelen houden." 

Meest gelezen