Een lange rij mensen schuift aan om getest te worden in Tianjin.
Copyright FeatureChina 2022

Chinese miljoenenstad Tianjin weer op slot tot iedereen getest is, net voor de Olympische Winterspelen

In de Chinese havenstad Tianjin moeten alle 14 miljoen inwoners getest worden op het coronavirus. Tot dan is hun bewegingsvrijheid erg beperkt, al is er geen totale lockdown zoals in Xi'an. De uitbraak van het virus is bijzonder vervelend omdat volgende maand de OIympische Winterspelen beginnen in Peking en dat ligt -volgens Chinese normen- niet zo ver van Tianjin. 

Tianjin ligt aan de Gele Zee en wordt beschouwd als de "haven van Peking", ook al ligt die hoofdstad 150 kilometer verder landinwaarts. In Tianjin zijn nu ook een aantal gevallen van het coronavirus vastgesteld en volgens bronnen zou het gaan om de omikronvariant. Het zou - op enkele teruggekeerde reizigers na - de eerste keer zijn dat die variant in China opduikt.

De overheid heeft meteen de handrem aangetrokken: alle inwoners van Tianjin moeten voorlopig thuis blijven of in de buurt van hun woning om getest te worden. Pas daarna zouden ze zich opnieuw vrij kunnen bewegen. Het gaat dus niet om een volledige lockdown zoals die nu van kracht is in de steden Xi'an en Yuzhou. Daar mag niemand nog buiten. In Xi'an zijn er daardoor tekorten aan voedsel en twee vrouwen hebben buiten een ziekenhuis een miskraam gekregen omdat ze niet binnenmochten zonder testbewijs. Ook andere mensen in die steden klagen over gebrek aan medische verzorging.

Tianjin is een apart geval door de - relatieve - nabijheid van de hoofdstad Peking. Daar vinden volgende maand de Olympische Winterspelen plaats en het communistische regime in China wil te allen prijze vermijden dat corona dat prestigeproject in het honderd zou sturen.

De plaats waar de Spelen zullen doorgaan wordt in een "ijzeren bubbel" afgesloten van de rest van het land, zei onze correspondent in China Eva Rammeloo in "De ochtend" op Radio 1. De komst van zoveel buitenlandse atleten en hun staf houdt een risico in, maar evenzeer wil Peking de Spelen niet laten verstoren door uitbraken van het coronavirus.

Ook de Chinezen zijn corona zat

Die Spelen zijn dan wel erg belangrijk voor het Chinese regime, bij de meeste gewone Chinezen leeft dat niet of nauwelijks, behalve dan dat ze uitkijken naar de wellicht spectaculaire openingsceremonie op te televisie. Wintersport is hier niet echt populair, merkt Rammeloo op, maar wel het Chinese Nieuwjaar dat op komst is. 

Normaal reizen honderdduizenden Chinezen dan door het land naar hun families, maar dit keer wordt dat opnieuw bemoeilijkt door maatregelen tegen het coronavirus. Reizen is in China in principe niet verboden, maar lokaal soms wel. De regels veranderen bijna dagelijks en het is niet zeker of men ergens naartoe kan, bij terugkeer in quarantaine moet en of men überhaupt nog terug mag naar huis. (Lees verder onder de foto).

Het komende Jaar van de Tijger interesseert de Chinezen veel meer dan de Winterspelen.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Net zoals wij zijn de Chinezen het zat, zegt Rammeloo, en vragen ze zich af wanneer dit eindelijk gaan eindigen. De maatregelen bij hen zijn erg streng; bij lockdowns mogen mensen zelfs niet buiten om boodschappen te doen. Dat wordt ook gecontroleerd via een groene code op de smartphone. Als die plots oranje of anders kleurt, dan mag plots weinig of niets meer.

Meest gelezen