Coronablog - 5.000 betogers in Brussel tegen coronamaatregelen, 30-tal personen administratief aangehouden

In Brussel hebben vanmiddag volgens de politie zo'n 5.000 mensen betoogd tegen de coronamaatregelen. Ondertussen stijgen de coronacijfers fors verder. De huisartsen vragen dat wie enkel milde coronasymptomen heeft niet naar hun praktijk komt. Ze hopen zo stand te houden tijdens de omikrongolf. Volg al het nieuws in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vijfduizend betogers tegen coronamaatregelen in Brussel

In Brussel hebben vanmiddag volgens de politie zo'n 5.000 mensen betoogd tegen de coronamaatregelen in ons land.  De organisaties achter de manifestatie spreken zelf over zo'n 25.000 aanwezigen. Er was veel politie aanwezig, tijdens de betoging zou alles rustig en zonder incidenten verlopen zijn. 

"Samen voor Vrijheid" groepeert verschillende organisaties, zoals Viruswaanzin, Vecht Voor Vrijheid, Belgians for Freedom en nog tientallen andere. De organisatoren riepen "iedereen die aanvoelt dat er iets niet klopt" op om zich aan te sluiten. In een aankondigend persbericht luidde het dat het gaat om een "vredevolle bijeenkomst". 

"We organiseren een grote manifestatie voor grondwettelijke vrijheden en mensenrechten. Onder de naam "Samen voor Vrijheid" klagen we vrijheidsbeperkende maatregelen aan die reeds anderhalf jaar geen structurele oplossing zijn voor de gezondheidszorg en niet meer te verantwoorden zijn", klonk het in het persbericht.

Aan het einde van de namiddag zochten enkele relschoppers nog de confrontatie met de politie. Een 30-tal personen werd administratief aangehouden en enkele personen werden gerechtelijk aangehouden. 

Bij een vorige betoging van dit samenwerkingsverband op 21 november daagden zowat 35.000 mensen op. In de marge kwam het toen tot zware rellen.

Lees meer in dit artikel: 

Emmanuel André: "Hou op met halve maatregelen, investeer in luchtkwaliteit en verplicht vaccins!"

Microbioloog Emmanuel André (KU Leuven) vraagt zich af hoe lang we nog zullen aanvaarden dat theaters, ondernemingen en scholen worden gesloten om mensen te beschermen die zich niet willen laten vaccineren. Anderzijds beseft hij dat het virus nu vrij laten circuleren terwijl er nog veel niet-gevaccineerden zijn bijna gelijkstaat met het weigeren van hulp aan personen in gevaar. 

André pleit ervoor om te stoppen met "halve maatregelen" die geen wetenschappelijke basis hebben". Wat moet er dan wel gebeuren volgens hem? Massaal investeren in luchtkwaliteit (luchtzuivering en/of ventilatie) en het vaccin verplichten, zodat we niet langer "gevangen zitten in de desinformatie van antivaxers".

Oproep huisartsen: "Heb je milde symptomen, kom dan niet naar de praktijk"

De huisartsen vragen patiënten met milde coronasymptomen om niet meer naar hun praktijk te komen. Ze hebben ook liever dat patiënten in dat geval niet meer bellen. Zo hopen ze stand te houden tijdens de omikron-golf. 

“Heb je symptomen zoals een beetje keelpijn, wat snotteren en voor de rest niets ernstigs, dingen waar je vroeger ook niet voor naar de dokter zou gaan, dan kan je via de tools die er zijn een code krijgen om zelf een test te laten doen in een testcentrum", legt Roel Van Giel van Domus Medica uit. Die code kan je aanvragen op de website www.mijncoronatest.be en je krijgt dan ook een quarantaine-attest voor je werkgever. 

Wie ernstig ziek is, kan uiteraard nog altijd bij de huisarts terecht. Er liggen ook noodplannen klaar voor wanneer er te veel huisartsen besmet zouden geraken. 

Coronascepticus Willem Engel maakt adres toppolitica Sigrid Kaag bekend

De Nederlandse dansleraar en coronascepticus Willem Engel heeft vandaag een tweet online geplaatst waarin het adres zichtbaar was van D66-partijleider en toekomstig vicepremier Sigrid Kaag. De tweet is intussen verwijderd, maar de timing is wel opmerkelijk: enkele dagen geleden werd een man opgepakt die Kaag bedreigde door voor haar huis met een brandende fakkel rond te lopen. 

Lees meer in het artikel.

Politie pakt verschillende relschoppers na betoging op

Na de betoging "Samen voor vrijheid" zoeken volgens het persagentschap Belga toch nog enkele relschoppers de confrontatie met de politie op. Een groot deel van de manifestanten heeft de betoging intussen al verlaten. 

Volgens Belga is er met projectielen gegooid en zijn enkele kerstbomen en struiken in brand gestoken. Toen een van de organisatoren wilde tussenkomen om de gemoederen te bedaren werd hij door de relschoppers uitgejouwd en weggejaagd. 

De politie zou intussen verschillende personen opgepakt hebben, maar het is nog niet duidelijk hoeveel. 

Meer dan 32.000 positieve coronatests in Nederland, op een na hoogste aantal ooit

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn in Nederland 32.581 positieve coronatests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het op één na hoogste aantal ooit.

Vrijdag tekende het RIVM bijna 35.000 nieuwe gevallen op, het recordaantal tot nu toe. Dat kwam deels door latere meldingen als gevolg van een storing eerder, waardoor niet alle bevestigde besmettingen goed werden geregistreerd. Gisteren telde het RIVM iets meer dan 28.000 nieuwe gevallen.  

Ook in Antwerpen kleine betoging tegen coronamaatregelen

Ook in Antwerpen wordt vanmiddag betoogd tegen de coronamaatregelen. Er zouden zo'n 750 mensen aanwezig zijn. Ze trekken van het gerechtsgebouw bij Antwerpen Zuid naar het centrum van de stad. 

De betogers verzetten zich tegen de mondmaskerplicht voor kinderen op school en vaccinatie voor jonge kinderen die gisteren van start gegaan is. 

Lees meer in dit artikel: 

Premier De Croo over betoging: "Als iedereen zou leven zoals zij willen, zaten we al maanden in lockdown"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is het niet eens met de kritiek van de betogers op het protest tegen de coronamaatregelen. Enkele duizenden mensen komen vandaag opnieuw samen in Brussel om te protesteren tegen het huidige beleid en dan vooral de coronapas of een eventuele toekomstige verplichte vaccinatie. 

"Iedereen heeft het recht om te betogen", zegt De Croo daarover in "VTM Nieuws". "Dit zijn enkele duizenden mensen die een andere mening hebben, dat is niet verboden. Maar daartegenover staan miljoenen mensen die doen wat nodig is, die zich laten vaccineren en die zich houden aan de regels."

Dat de coronapas niet wettelijk zou zijn of dat het niet bewezen zou zijn dat het ook helpt, spreekt de premier tegen. "Klinkklare onzin", klinkt het. "Het is een goede manier om op een moeilijk moment het leven toch te laten doorgaan. Dit zorgt ervoor dat we nog een beetje normaal kunnen leven. Dat we iets kunnen gaan eten, kunnen gaan winkelen en dat kinderen naar school kunnen. Als iedereen zich zou gedragen zoals zij willen, zaten we al maanden in een lockdown en hadden we geen leven meer."

Op het volgende Overlegcomité zal er ook worden gekeken hoe meer mensen gevaccineerd kunnen raken. "Je hebt daar verschillende manieren voor. Je kan het verplichten, maar je kan ook kijken naar een vaccinatiepas. Je kan niet aanvaarden dat je eigen vrijheid de gezondheid van anderen in gevaar brengt."

"Het Journaal" had in de vooravond een gesprek met premier Alexander De Croo.

Videospeler inladen...

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro: "Vierde prik komt zeker"

Volgens Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, moeten we ons logistisch al beginnen voor te bereiden op een vierde vaccinprik. “We moeten de wetenschappelijke adviezen afwachten”, zegt Cloet in “De zevende dag”. “Maar ik ga ervan uit dat die prik zeker aankomt. We wachten in dit land soms net iets te lang.”

Haar uitspraak komt nadat Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) deze week advies had gevraagd de Hoge Gezondheidsraad over een vierde prik bij mensen met onderliggende aandoeningen. Als er een gunstig advies komt, zal de vierde prik voor mensen met een verzwakt immuunsysteem eind januari al van start kunnen gaan. Tegen dan zal zo goed als iedereen de boosterprik gekregen hebben.

“We moeten het ook hebben over een vaccinverplichting voor de hele bevolking”, voegt Cloet toe. “Dat we prioriteit geven aan bepaalde groepen, is geen probleem. Maar zolang we niet iedereen vaccineren, blijven we in een vicieuze cirkel zitten."

Bekijk het "zorgdebat" in "De zevende dag" met Margot Cloet (gedelegeerd-bestuurder Zorgnet-Icuro), Frank Vermassen (hoofdarts UZ Gent) en Eva Goossens (prof. Verplegingswetenschappen, UAntwerpen).

Videospeler inladen...

BEKIJK - Gezin met zeven kinderen test haalbaarheid wekelijkse zelftest

Videospeler inladen...

Toekomstige Nederlandse minister Kaag test positief op corona

Sigrid Kaag, leider van de Nederlandse linksliberale partij D66,  is besmet met het coronavirus, schrijft ze op Twitter.

Haar beëdiging tot minister van Financiën  in de regering Rutte-IV zal morgen digitaal gebeuren. Ook zal ze aansluitend niet op het bordes van Paleis Noordeinde staan voor de traditionele bordesscène, omdat ze in quarantaine vertoeft.

Minister Vandenbroucke waarschuwt: "Omikrongolf gewoon over ons heen laten komen? Dat idee is verkeerd én gevaarlijk"

"Het idee dat we de omikrongolf gewoon over ons heen moeten laten komen, is absoluut verkeerd en gevaarlijk." Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De zevende dag". Hij is bezorgd over het beeld dat volgens hem opduikt over deze vijfde golf, die "onze samenleving zeer zwaar kan ontwrichten". Er wordt volop gewerkt aan noodplannen. 

Lees en bekijk hier meer:

Chinese miljoenenstad Tianjin weer op slot tot iedereen getest is, net voor de Olympische Winterspelen

In de Chinese havenstad Tianjin moeten alle 14 miljoen inwoners getest worden op het coronavirus. Tot dan is hun bewegingsvrijheid erg beperkt, al is er geen totale lockdown zoals in Xi'an. De uitbraak van het virus is bijzonder vervelend omdat volgende maand de OIympische Winterspelen beginnen in Peking en dat ligt -volgens Chinese normen- niet zo ver van Tianjin. 

Lees meer in dit artikel:

Hoe zit het met de boosterprikken in Brussel? Grootste drempel blijft mensen overtuigen

Tegen eind januari moet 90 procent van de Brusselaars die volledig gevaccineerd zijn, in principe ook een boosterprik gekregen hebben. Dat zegt de Brusselse Gezondheidsinspectie. 

In Brussel rukt omikron nog sneller op dan in de rest van het land. De vaccinatiegraad is er ook lager. Waar al bijna 6 op de 10 volwassen Vlamingen een boosterprik kregen, is dat in Brussel nog maar 3 op de 10. Maar wie een booster kàn krijgen, zal dat dus ook snel kunnen, zegt Inge Neven van de Gezondheidsinspectie. "We moeten nu nog een honderdduizendtal mensen uitnodigen. Dat zijn mensen bij wie de 4 maanden na de vorige prik nog niet verstreken waren. Op die manier zal tegen eind januari ongeveer iedereen die al twee dosissen gekregen had uitgenodigd zijn", zegt Neven. 

Of ook iedereen zal opdagen, is afwachten. Al heeft Neven er goede hoop op. "We zien nu dat ongeveer een kleine 80 procent van de 65-plussers opgedaagd is voor de boosterprik. Voor jonge mensen ligt dat iets lager, maar dat neemt altijd iets meer tijd en die zijn ook later gevaccineerd geweest. Maar we volgen het verder op, en hopelijk komen we op een goed cijfer uit", zegt Neven. 

De grootste drempel blijft intussen mensen overtuigen die zelfs nog geen eerste prik kregen. "Als je nu nog niet gevaccineerd bent, betekent dat ook dat je nog 3 prikken zal moeten krijgen. We weten ook dat een groot aantal al twijfelde of vaccinatie wel de enige uitweg uit de covidcrisis was. Die mensen krijgen een klein beetje gelijk. We moeten opnieuw voor een prik gaan, misschien ook niet de laatste. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik niet vind dat mensen zich moeten laten vaccineren. De vaccinaties helpen nog voor 90 procent tegen hospitalisaties. Dus toch de boodschap, ook al wordt de drempel hoger, laat u toch vaccineren", zegt Neven. 

Brussel blijft intussen inzetten op onder meer vaccinatiebussen en vaccinatie-antennes dichtbij in de buurt, en het verspreiden van juiste informatie, zegt Neven.

Bekijk het journaalverslag over de boostercampagne in Brussel:

Videospeler inladen...

Huisarts in Brussel ziet vaccinatiegraad amper stijgen: "Informatie is slecht georganiseerd"

In het Brusselse Gewest gaat de opmars van omikron nog sneller dan in de rest van het land. Eén van de redenen daarvoor is de lagere vaccinatiegraad. Waar al bijna 6 op de 10 volwassen Vlamingen een boosterprik kregen, is dat in Brussel nog maar 3 op de 10.

Volgens huisarts Nele Vandenbempt, van een groepspraktijk voor Geneeskunde voor het Volk in Schaarbeek en ook lid van PVDA, blijft het een uitdaging om mensen te overtuigen. "Voor onze praktijk hebben we het heel moeilijk. Slechts de helft van de 18 tot 40-jarigen, de actieve bevolking dus, is gevaccineerd. En dat cijfer gaat maar niet omhoog", zegt ze. 

Er is volgens de arts ook veel verwarring bij de mensen. "In Brussel kunnen de mensen op verschillende plaatsen op een heel laagdrempelige manier binnenstappen voor vaccinatie, maar de mensen weten het niet", zegt Vandenbempt. "Er is ook weinig vertrouwen. Mensen zijn dat kwijt door alle chaos. De informatie is slecht georganiseerd. Maar er waren in het begin ook veel problemen: wij hadden bijvoorbeeld geen maskers, we hebben moeten pleiten voor een eigen testecentrum in Schaarbeek. Die zaken zijn allemaal erg traag op gang gekomen."

Meest gelezen