Kust blikt tevreden terug op kerstperiode: "Zowel hotels als vakantiehuisjes zaten goed vol"

De toeristische sector aan de Kust heeft er een goede kerstvakantie opzitten. Er kwamen 600.000 dagjestoeristen en 1.8 miljoen mensen kwamen naar de kust om te overnachten. Er waren zelfs meer toeristische overnachtingen dan in 2019, het jaar voor de coronacrisis. 

Met 1.8 miljoen verblijfstoeristen doet de kust het beter dan in het moeilijke coronajaar 2020, maar opvallend ook beter dan het jaar 2019. Zowel de hotels als de vakantieparken zaten goed vol, zegt Sabien Lahaye-Battheu van Westtoer. "Toeristen komen veel vaker voor enkele dagen naar de kust dan vroeger. De tien kustgemeentes hebben een groot aanbod tijdens de winter, het wordt moeilijker om alles op één dag te doen." De week na Kerstmis blijft de beste week voor het verblijfstoerisme, maar de week na oudejaar heeft een inhaalbeweging gemaakt.

Globaal telde de kerstvakantie ongeveer 600.000 dagtoeristen. In vergelijking met 'het normale jaar' 2019 zijn dat er minder mensen voor een dagje naar zee gereisd. "Helaas hadden we te maken met een natte kerstvakantie, wat mensen tegenhoudt om voor één dag af te zakken naar de kust. Vandaar dat het cijfer dit jaar iets lager ligt."

Teleurstellende afkoelingsweek

De impact van de afkoelingsweek, de extra week kerstvakantie voor de scholen, op het kusttoerisme blijft beperkt met ongeveer 200.000 dagtoeristen en 400.000 overnachtingen. "Die week werd eigenlijk net te laat aangekondigd, waardoor veel ouders geen verlof meer konden nemen. De meeste boekingen werden gedaan door grootouders met hun kleinkinderen."

Meer dan andere vakanties vonden de Nederlanders hun weg naar Westende
Amber Boeve, Belcasa hotel Westende

Vooral Franstalige Belgen trokken na Nieuwjaar naar de kust. Tot 35 procent van de vakantiegangers kwam uit Wallonië of Brussel. Er kwamen dit jaar meer Nederlanders naar onze kust dan de voorbije jaren, dat heeft te maken met de strenge coronaregels die in Nederland van kracht zijn. Ook Amber Boeve van Belcasa hotel in Westende bevestigt die trend: "De meeste klanten kwamen wel uit België, maar meer dan andere vakanties vonden Nederlanders hun weg naar Westende."

Meest gelezen