Foto: Radio 2

Mechelen staat dit en volgend weekend in vuur en vlam

Dit en volgend weekend vindt in de Mechelse binnenstad opnieuw Mechelen in Vuur en Vlam plaats. Door de coronamaatregelen zijn grote vuurshows dit jaar niet mogelijk, maar verspreid in de stad is er kleinschaligere animatie. Er werd ook een vuurwandeling uitgewerkt. “We moeten volop kunnen genieten van de weinige evenementen die kunnen plaatsvinden”, klinkt het bij de bezoekers.

Mechelen In Vuur en Vlam wordt door Mechelen Feest-voorzitter Kristof Calvo (Vld-Groen-m+) wel eens het Maanrock van de winter genoemd. Maar net als het festival afgelopen zomer, moest ook Mechelen in Vuur en Vlam overschakelen op een kleinschaligere editie. Door de coronamaatregelen is het namelijk niet mogelijk om grote luchtspektakels en uitgebreide vuurshows te organiseren.

Daarom werd er gekozen voor een gezellige wandeling in de Kruidtuin, kleinschaligere rondtrekkende animatie en straattheater en kleinere acts met vuur, zoals die van Fajro. “We zijn blij dat we nog eens mogen optreden”, zegt Mechelaar Jasper Moens. “Het was lang afwachten, want donderdag kregen we pas de bevestiging dat het mocht doorgaan. De afgelopen twee jaar konden we door de coronacrisis nauwelijks optreden. We zijn dan ook enorm blij dat we Mechelen in Vuur en Vlam toch kon plaatsvinden en dat we onze nieuwste show kunnen tonen aan de mensen.”

Natte weer spelbreker

Het weer was wel een spelbreker. Door de aanhoudende regen zaterdagnamiddag en -avond was de opkomst beperkt. “En het natte weer maakt het er ook voor de artiesten niet makkelijker op”, zegt Moens. “De olie voor het vuur gaat niet goed samen met het water en de natte ondergrond. Het is net alsof we op een ijspiste aan het spelen zijn. Maar we proberen er het beste van te maken en we merken dat het publiek het apprecieert. Heel wat mensen bleven er, ondanks de regen, toch voor staan.”

De olie voor het vuur gaat niet goed samen met het water en de natte ondergrond. Het is net alsof we op een ijspiste aan het spelen zijn
Artiest Jasper Moens

Marc De Prins uit Wolvertem kwam speciaal voor Mechelen in Vuur en Vlam naar de Dijlestad. “Ik ben amateurfotograaf en probeer zo veel mogelijk evenementen mee te pikken”, zegt hij. “De laatste tijd zijn er echter nog maar weinig evenementen. Ik probeer dan ook volop te genieten van wat wel kan doorgaan. Ik heb Mechelen de laatste tijd leren kennen en ik vind het een heel aangename stad. Toen ik zag dat dit evenement opnieuw plaatsvond, heb ik dan ook niet getwijfeld om naar hier af te zakken.”

Jos en Ingrid wisten niets van Mechelen in Vuur en Vlam, maar waren aangenaam verrast toen ze de randanimatie in de winkelstraten ontdekten. “We vinden het leuk. Wat animatie maakt het nog fijner om te winkelen”, zeggen ze. “We zijn zelf afkomstig uit Deventer, in Nederland, en daar is er ook vaak straattheater. We kunnen dit dan ook alleen maar aanmoedigen, al begrijpen we dat ze er omwille van de coronamaatregelen niet al te veel reclame voor willen maken.” 

Meest gelezen