Nicolas Maeterlinck

Nederlandse coronascepticus Willem Engel verspreidt adres D66-politica Sigrid Kaag online

De Nederlandse dansleraar en coronascepticus Willem Engel heeft vandaag een tweet online geplaatst waarin het adres zichtbaar was van D66-partijleider en toekomstig vicepremier Sigrid Kaag. De tweet is intussen verwijderd, maar de timing is wel opmerkelijk: enkele dagen geleden werd een man opgepakt die Kaag bedreigde door voor haar huis met een brandende fakkel rond te lopen. 

"Nog even over Sigrid Kaag: het is wellicht privé, bij voorbaat excuus. Gezien de terrorismefinanciering en de banden met de Open Society Foundation die ook in sommige landen als een terroristische organisatie wordt gezien, willen wij weten op wie zijn naam deze woning staat", luidde de tweet. Er stond ook een foto bij, de postcode en het huisnummer van Kaag.

Engel plaatste nog een tweet waarin hij stelde dat het delen van haar adresgegevens niet is bedoeld om te intimideren. "Op geen enkele manier is dit een oproep of aanzet tot intimidatie of geweld of bedreiging, wij zijn de nette mensen. Het gaat hier om transparantie van iemand die minister van Financiën wordt." Sigrid Kaag legt normaal gezien morgen de eed af als vicepremier en minister van Financiën in de nieuwe Nederlandse regering.

Volgens een woordvoerder van haar partij D66 zal Kaag aangifte doen tegen Engel, die op Twitter meer dan 14.400 volgers heeft.

In deze coronacrisis worden Nederlandse politici alsmaar vaker persoonlijk bedreigd. Eerder deze week werd een man opgepakt die met een brandende fakkel voor het huis van Kaag rondliep. Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge wordt naar eigen zeggen bijna dagelijks bedreigd en heeft sinds enkele weken permanente politiebewaking voor zijn deur. 

In ons land is Engel vorige maand nog veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Marc Van Ranst. Hij had de viroloog voor de rechtbank gedaagd voor laster, omdat Van Ranst hem in een nieuwsuitzending een virusontkenner zou hebben genoemd. 

De rechtbank sprak Van Ranst vrij en veroordeelde Engel omdat die Van Ranst op een roekeloze manier had gedagvaard. 

Meest gelezen