Nigeria, Jangabe in Zamfara, archief 2021, terugkeer ontvoerd meisje
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Gewapende bendes vermoorden zeker 140 burgers in dorpen in noordwesten van Nigeria

De dodentol van een reeks aanvallen op dorpen in het noordwesten van Nigeria is pas enkele dagen later duidelijk aan het worden. Gewapende bendes hebben zeker 140 mensen vermoord en ook geplunderd en huizen in brand gestoken, zeggen dorpsbewoners. Wellicht ging het om een wraakactie na een bombardement door het Nigeriaanse leger. 

De voorbije week hebben honderden gewapende aanvallers op motoren een bloedbad aangericht in dorpen in het noordwesten van Nigeria, in de deelstaat Zamfara. De overheid geeft geen cijfers, maar volgens dorpsbewoners loopt de dodentol op tot 140 slachtoffers of meer.

Wij hebben in totaal 143 personen begraven die door de bandieten waren gedood.

Balarabe Alhaji, dorpschef

De aanvallers vielen tien dorpen aan in de districten Anka en Bukkuyum, tussen dinsdag  en donderdag. Ze schoten op alle inwoners die ze zagen, plunderden en staken huizen in brand. Dorpsbewoners die waren weggevlucht en nu zijn teruggekomen om hun doden te begraven, noemen de balans verschrikkelijk. De aanvallen zijn mogelijk wraakacties voor luchtbombardementen van het leger op uitvalsbasissen van de geweldplegers vorige maandag. 

Zamfara is een van de deelstaten in Nigeria die het ergst is getroffen door ontvoeringen en aanvallen. Sinds september heeft de overheid er het telefoon- en internetverkeer platgelegd, naar eigen zeggen om te voorkomen dat de bandieten kunnen overleggen. Maar daardoor is het ook moeilijk om informatie te verzamelen over dit nieuwe drama, omdat de overheid ook nauwelijks uitleg geeft. 

Onveiligheid troef

De Nigeriaanse president Buhari noemde zaterdag de recente aanvallen "een wanhoopsdaad". Hij verzekerde de belegerde inwoners dat de regering hen niet in de steek zou laten. Woensdag had de Nigeriaanse regering de bandieten al "terroristen" genoemd. 

Maar de 79-jarige voormalige generaal ligt zelf onder vuur omdat hij er maar niet in slaagt om de algemene onveiligheid in zijn land onder controle te krijgen. Het leger is op verschillende plaatsen ontplooid. Het vecht in het noordoosten, tegen jihadisten van Boko Haram, een opstand die al tien jaar aan de gang is. In het zuidoosten zijn onafhankelijkheidsstrijders actief. Sinds eind 2020 is er ook het aantal aanvallen en ontvoeringen door bandieten in het noordwesten fel toegenomen. 

Meest gelezen