27 centimeter sneeuw op Hoge Venen (en die blijft hele week liggen): skiën en langlaufen op laatste dag van vakantie

Er ligt momenteel zo'n 27 centimeter sneeuw in de Hoge Venen, in het zuiden van ons land, zo'n 10 centimeter meer dan gisteren. Die sneeuw zal ook een hele week blijven liggen, verwacht het KMI. Of de sneeuw ook zo lang goed genoeg blijft om te skiën en te langlaufen, moet nog worden afgewacht. 

Het zag er gisteren al aardig wit uit, in de hoger gelegen delen van ons land. Op het officiële meetpunt van het KMI in - tussen Signaal van Botrange en Baraque Michel - lag er gisterenochtend 17 centimeter. Maar gisterenavond en vannacht viel er nog méér sneeuw: in totaal nog een dikke 9 centimeter extra, waardoor de teller daar nu op 27 centimeter staat. 

Vandaag kunnen er plaatselijk nog enkele buien vallen die in de Ardennen opnieuw winters kunnen worden, maar de meeste sneeuw is er ondertussen wel uitgevallen. De rest van de week wordt het droog, maar blijft het in de Hoge Venen goed koud, waardoor de sneeuw er een hele week zal blijven liggen, zegt KMI-weerman David Dehenauw. 

Net als gisteren openenden ook vandaag verschillende pistes. Op heel wat plaatsen kan er vooral worden gelanglauft of gesleed, al zijn er ook enkele pistes voor alpineskiën die vandaag open zijn. Onder meer op de piste La Station de la Haute Ardenne in Vielsalm in de provincie Luxemburg staan heel wat mensen op de latten. 

Voor sommigen was het de eerste keer op latten. Bekijk hier de beelden uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Veel blije gezichten hier, bij de toeristen, maar ook bij de uitbaters. Voor hen begint het jaar goed, na enkele moeilijke jaren door corona én weinig sneeuw", zegt onze journalist ter plaatse Stein Falk. 

Op andere plekken heerst dan weer teleurstelling. Zo ging de piste in Ovifat normaal vanochtend opengaan, maar dat gebeurde toch niet. "Een grote ontgoocheling", zei uitbater Valère Thoelen vanochtend aan VRT NWS. "We dachten dat het zou blijven vriezen, maar het is nu al meer dan 0 graden. Alles is drassig en nat, je zakt zo door de sneeuw. Het is absoluut niet aangenaam om te skiën. Tientallen mensen zijn hier al afgedropen."

Beluister hier het gesprek met Valère Thoelen in "De ochtend" op Radio 1:

IN HET KORT - Het weer voor de komende dagen

Vandaag zijn er over het westen opklaringen met wolken, terwijl het in het oosten nog zwaarbewolkt is. In de loop van de dag wordt het overal wisselend bewolkt. Er kunnen plaatselijk nog enkele buien vallen, die in de Ardennen opnieuw winters worden. De temperaturen schommelen tussen 0 graden in de Hoge Venen, 5 of 6 graden in het centrum en 7 graden vlak aan zee. 

Vannacht wordt het uitkijken. Door de zwakke wind en de opklaringen kan het kwik zakken onder het vriespunt in Hoog-België, maar lokaal is dat ook elders mogelijk. Hierdoor kan op diverse plaatsen aanvriezende mist ontstaan. Daarnaast kan smeltwater opnieuw aanvriezen en zo ijsplekken op de weg veroorzaken. De kans op een winterse bui is ook niet uitgesloten. De temperaturen schommelen tussen -6 graden in sommige Ardense valleien en lokaal +1 of +2 graden in Vlaanderen.

Maandag tot vrijdag wordt het wisselend bewolkt met opklaringen. De temperaturen schommelen tussen -2 en +2 graden op de Ardense hoogten, tussen 4 en 6 graden in de lage gebieden van het binnenland en tot 7 graden aan zee. 

Een volledig - en uitgebreid - weerbericht vind je op onze weerpagina. 

Meest gelezen