Minister Vandenbroucke waarschuwt: "Omikrongolf gewoon over ons heen laten komen? Dat idee is verkeerd én gevaarlijk"

"Het idee dat we de omikrongolf gewoon over ons heen moeten laten komen, is absoluut verkeerd en gevaarlijk." Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "De zevende dag". Hij is bezorgd over het beeld dat volgens hem opduikt over deze vijfde golf, die "onze samenleving zeer zwaar kan ontwrichten". Er wordt volop gewerkt aan noodplannen. 

De omikronvariant trekt steeds forser over het land. De besmettingscijfers verdubbelen in één week tijd en het lijkt erop dat ze nog flink zullen doorstijgen. Viroloog Steven Van Gucht verwacht de piek van deze golf ergens eind deze maand, met 30.000 tot 125.000 besmettingen per dag. Wat het zal geven in de ziekenhuizen, is voorlopig nog wat koffiedik kijken, al zijn de verwachtingen positief. Omikron maakt mensen volgens de laatste onderzoeken minder ziek dan de vorige varianten, maar de exacte impact is nog onduidelijk. 

Maar minister Vandenbroucke is bezorgd over het beeld dat hier en daar leeft over omikron. "Het idee dat we het maar over ons heen moeten laten komen, dat we het maar moeten laten waaien en dat we zo aan groepsbescherming zullen komen, is absoluut verkeerd en gevaarlijk", zegt hij in "De zevende dag". "Omikron is niet zomaar een verkoudheid. Je krijgt sowieso mensen in het ziekenhuis. We hopen dat de druk op intensieve minder is, maar we zijn daar niet zeker van. We zullen allemaal ooit wel eens nat worden, maar dat is iets anders dan allemaal samen in het water springen. Dat mogen we echt niet doen. Anders gaan we kopje onder."

"Daarom moeten we ons schrap zetten om deze golf van besmettingen te vertragen. Dat doen we onder meer door de maatregelen die we voor Kerstmis hebben genomen en die we hebben verlengd. Je zal er de besmettingen niet mee tegenhouden, maar we willen de golf er toch mee vertragen."

Bekijk hier het gesprek met minister Vandenbroucke in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Maar heeft de politiek niet zélf het "verkeerde" beeld over de omikrongolf in de hand gewerkt, door testen en quarantaine zo goed als af te schaffen bij hoogrisicocontacten? "Je moet wel nog kunnen volgen met de testen", zegt Vandenbroucke daarover. "Als we mensen die besmet zijn en symptomen hebben niet meer kunnen testen, verliezen we pas echt de controle. Aan de mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad en die zich niet meer moeten laten testen, vragen we wel om voorzichtig te zijn, altijd een masker te dragen, en niet op café of restaurant te gaan."

Wat is er weer beslist over testen en quarantaine bij hoogrisicocontacten? Een overzicht van de maatregelen die morgen ingaan

  • Gevaccineerd, laatste prik minder dan vijf maanden geleden of al een booster: geen PCR-test of quarantaine nodig. Wel de uitdrukkelijke vraag om zeven dagen voorzichtig te zijn. 
  • Gevaccineerd, maar laatste prik meer dan vijf maanden geleden en geen booster: geen PCR-test, maar wel zeven dagen quarantaine. De quarantaine kan gestopt worden vanaf de vierde dag op voorwaarde dat er tot en met de zevende dag een negatieve zelftest wordt afgenomen. 
  • Niet-gevaccineerd: geen PCR-test, maar wel tien dagen quarantaine. De quarantaine kan gestopt worden vanaf de zevende dag op voorwaarde dat er tot en met de tiende dag een negatieve zelftest wordt afgenomen. 

Hoe dan ook wordt de omikrongolf een golf die onze samenleving zeer zwaar kan ontwrichten, waarschuwt de minister. Want nog los van een eventuele druk bij de huisartsen en de ziekenhuizen, dreigt de samenleving stil te vallen als er veel mensen tegelijk besmet raken. Hoge besmettingscijfers betekenen namelijk veel mensen op hetzelfde moment in isolatie. Daarom wordt er gewerkt aan noodplannen voor de bedrijven, ziekenhuizen en huisartsen, zodat de belangrijkste sectoren kunnen blijven voortwerken, ook al is er veel uitval. 

"Zo heeft het Nationaal Crisiscentrum een voedselbevoorradingsplan opgesteld, dat moet garanderen dat er altijd voedselbevoorrading is", zegt Vandenbroucke. "Maar er wordt ook samengezeten met kritische sectoren zoals de transport, financiën, de watervoorziening, de digitale voorzieningen, enzovoort. Alles met één doel: wat moet er gebeuren als er veel afwezigen zijn? Ook aan het leger is gevraagd om bij te springen in de ziekenhuizen als dat nodig zou zijn. Er wordt continu aan gewerkt." Of het ook nodig zal zijn? "Je moet altijd hopen op het beste en voorbereid zijn op het slechtste."

Zelftesten voor schoolgaande kinderen

En dan is er nog de discussie rond de zelftesten. De ministers van Onderwijs vragen aan ouders om hun kinderen één keer per week zelf te testen, maar er worden geen gratis zelftesten beschikbaar gemaakt. Vandenbroucke keek daarvoor deze week al in de richting van de regio's en dus onder meer minister van Onderwijs Ben Weyts. Die laatste liet gisteren verstaan dat hij er geen gratis zal aanbieden omdat het "ook maar een aanbeveling is". 

"Het idee om ouders zelftesten te laten afnemen bij hun kinderen kwam van de ministers van Onderwijs", zegt Vandenbroucke. "Wij vonden dat als ministers van Volksgezondheid een goed idee. Maar als je dat vanuit het onderwijs lanceert, vind ik dat je ook moet werken aan campagnes om die ouders te ondersteunen en te helpen, ook financieel. Eventueel in combinatie met de lokale besturen."

Meest gelezen