De beloften van de Malinese juntaleider Assimi Goita maken geen indruk meer op Ecowas.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

West-Afrikaanse landen sluiten de grens met Mali en kondigen sancties af na staatsgreep

Ecowas, de regionale organisatie van West-Afrika, sluit de grens met lidstaat Mali en kondigt verregaande sancties af tegen dat land. Het blok heeft het geduld verloren met de beloftes over nieuwe verkiezingen door de militaire leider die eerder de macht gegrepen had in Mali. Dat land zit al jaren in een diepe crisis en wordt bedreigd door interne spanningen en islamistische terreur. Mali veroordeelt de sancties en noemt ze "illegaal". 

Tot de sancties is besloten op een top van de Ecowas in Ghana. Die organisatie omvat 15 landen in westelijk Afrika, waaronder Mali. Nu is besloten om de grenzen met Mali te sluiten en sancties te treffen tegen de machthebbers in dat land. Ook niet-essentiële economische en financiële transacties met Mali zullen opgeschort worden.

De leiders van Ecowas zijn het geduld kwijt met de beloften van de militaire leider van Mali, kolonel Assimi Goita, die eerder de macht heeft gegrepen. Onlangs liet het Malinese regime weten dat de voor dit jaar beloofde overgang naar de democratie via verkiezingen wordt uitgesteld tot 2026.  Volgens de militaire junta is het door de onveiligheid onmogelijk om nu verkiezingen te organiseren.

Ecowas vindt dat onaanvaardbaar. De voorbije jaren heeft kolonel Goita al twee keer de macht gegrepen en telkens beloofde hij een terugkeer naar de democratie, maar die lijkt nu op een wel erg lange baan geschoven. Ook de Franse president Emmanuel Macron heeft de staatsgreep in Mali in krachtige termen afgekeurd.

Mali veroordeelt "illegale" sancties

De militaire regering in Mali heeft de sancties van Ecowas "sterk" veroordeeld. In een statement schrijft de junta dat de sancties die het land worden opgelegd onder meer "illegaal" zijn. Als reactie sluiten ze al hun land- en luchtgrenzen met Ecowas, en roept het de ambassadeurs terug uit de betreffende landen.

Mali kraakt aan alle kanten

Ecowas had al eerder sancties tegen Mali getroffen, maar had die nadien ingetrokken na de belofte van Goita. Die sancties zijn nu strenger en kunnen Mali ook echt wel schaden, want dat land staat er slecht voor. (Lees verder onder de foto).

President Macron bezoekt zijn troepen in de stad Gao in het noorden van Mali.

De voorbije jaren zijn er al wel meer staatsgrepen geweest en intern lijkt het land erg zwak. Daarvan hebben Toeareg-separatisten en moslimextremisten de voorbije jaren gebruik gemaakt om grote delen van het noorden in te palmen. Begin 2013 moest een Franse militaire interventie die moslimextremisten uit het noorden verdrijven en sindsdien is een vredesmacht van de Verenigde Naties aanwezig. Het conflict lijkt echter moeilijk op te lossen, te meer omdat Frankrijk van plan is om het aantal troepen gevoelig te verminderen. 

Ecowas (Economische Gemeenschap van de Staten in West-Afrika) werd in 1975 opgericht en telt nu 15 leden. Het opzet is economische integratie en ontwikkeling, maar gaandeweg is ook veiligheid een thema geworden. De voorbije jaren zijn vredesmachten van Ecowas tussenbeide gekomen in conflicten in onder meer Ivoorkust, Liberia, Guinée-Bissau, Mali en Gambia. 

Er wonen ongeveer 340 miljoen mensen in het blok. De meesten wonen in het erg bevolkte Nigeria, maar ook Senegal, Liberia, Sierra Leone, Togo, Guinée, Guinée-Bissau, Kaapverdië, Ivoorkust, Benin, Ghana, Gambia, Burkina Faso, Mali en Niger maken deel uit van Ecowas.

Meest gelezen