Save the Children

Antwerpse in Oeganda: "Bij ons gaan de scholen vandaag pas na 2 jaar weer open, gevolgen van sluiting zijn enorm"

In Oeganda gaan de scholen ook weer open vandaag, maar daar zijn ze maar liefst 2 jaar gesloten geweest. "Afstandsonderwijs is in een land als Oeganda zo goed als onmogelijk dus de kinderen hebben effectief 2 jaar geen les gehad", vertelt de Antwerpse Marijke Deleu die in Oeganda woont. "Er zijn ook heel wat kinderen gaan werken en zij keren niet meer terug naar de school. Dat zijn drama's."

"Oeganda was heel snel om de grenzen te sluiten en strenge maatregelen te nemen, en die zijn er ook gebleven", vertelt Marijke Deleu uit Aartselaar bij Radio 2 Antwerpen. "Het gaat dan niet enkel over de sluiting van de scholen, er is bijvoorbeeld ook al 2 jaar een avondklok." Vanaf vandaag gaan de scholen gefaseerd weer open, maar de gevolgen van de sluiting zijn enorm.

Er zijn sinds de sluiting van de scholen een pak meer tienerzwangerschappen in Oeganda

Marijke Deleu

"Zoals je je wel kan inbeelden, zijn er hier weinig mogelijkheden om op afstand onderwijs aan te bieden. Op veel plekken is er geen internet en heel veel mensen hebben ook geen computer. De kinderen hebben dus effectief 2 jaar thuisgezeten zonder onderwijs", zegt Deleu. "Veel jongeren zijn beginnen te werken en veel van hen zullen nooit terugkeren naar school. Er waren ook een pak meer tienerzwangerschappen tijdens de sluiting van de scholen (ze verwijst naar een artikel in The Independent). Dat zijn drama's."

Onze dochter heeft uitzonderlijk wel les kunnen volgen en we hebben ons heel schuldig gevoeld tegenover de andere kinderen

Marijke Deleu

De dochter van Marijke, Nia (5), heeft wel les gekregen de voorbije 2 jaar. "Wij zijn de uitzondering. Onze dochter volgt les aan een internationale school en ze hebben bij ouders thuis onderwijs gegeven in kleine groepjes. We hebben ons heel schuldig gevoeld tegenover de andere kinderen en we hebben geprobeerd te helpen. We hebben bijvoorbeeld financiële ondersteuning gegeven aan lokale leerkrachten zodat ze les konden geven aan kleine groepjes, maar dat is een druppel op een hete plaat natuurlijk.

"De kinderen die vandaag weer naar school kunnen, zijn heel enthousiast, maar voor de ouders is het niet per se gemakkelijker nu", zegt Marijke. "Door de coronacrisis zijn ze vaak ook financieel geraakt en de heropstart van de scholen brengt kosten met zich mee. Er is dus verdriet en opluchting tegelijk."

Geen enkel ander land sloot de scholen 83 weken, en verschillende kinderrechtenorganisaties hadden de voorbije maanden geregeld kritiek op de Oegandese regering. "Dit mag nooit meer gebeuren", zette de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef op Twitter. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen