Boutersem herbekijkt patrimonium: "Te duur om alles te renoveren"

In Boutersem heeft meerderheidspartij N-VA een plan klaar om het patrimonium in de gemeente te herbekijken. Heel wat kerken, pastorieën en buurthuizen zijn verouderd en het is te duur om die allemaal te renoveren. Daarom moeten er volgens de partij keuzes gemaakt worden over wat behouden blijft en wat verkocht of afgebroken wordt. 

"Er zijn een aantal factoren waarmee we rekening houden", legt schepen Maarten Devroye van Boutersem uit. "Enerzijds het emotionele en historisch erfgoed, zoals kerken en pastorijen, en anderzijds de buurthuizen waar vereningingen activiteiten doen en waar eetfestijnen gehouden worden. We stellen ons de vraag of iedere deelgemeente een eigen feestzaal met uitgeruste keuken nodig heeft, die af en toe gebruikt wordt door vereningen. Volgens ons is dat niet geval, maar we willen er wel voor zorgen dat er in iedere gemeente een soort buurthuis is.  De kerk van deelgemeente Willebringen zou bijvoorbeeld een buurthuis kunnen worden, terwijl verouderde buurthuizen verdwijnen."

Door te snoeien en de verkoop van hetgeen we niet behouden, kunnen we het patrimonium dat we behouden beter renoveren.

Ook de kerken en pastorijen worden onder de loep genomen. "Sommige kerken liggen zo ingenesteld in de dorpskern dat ze met de auto haast niet bereikbaar zijn of geen parking hebben. Dat maakt dat ze moeilijk verkocht geraken, maar zolang we ze niet verkopen, blijven we er kosten aan hebben, zoals verwarmingskosten. En dus moeten we nagaan: behouden we die kerk?"

Schepen Devroye benadrukt dat ze niet zomaar alles willen wegdoen, "maar het is gewoon van moeten. Alles behouden is financieel onmogelijk voor een kleine gemeente als Boutersem. Daarom gaan we snoeien in het patrimonium van Boutersem. Wat behouden we en wat niet, wat renoveren we en waar investeren we in. Door te snoeien en de verkoop van hetgeen we niet behouden, kunnen we het patrimonium dat we behouden beter renoveren."

Meest gelezen