AFP or licensors

Coronablog - 101 leerlingen melden zich ziek in Hasselt na skireis, Europa schrapt inreisverbod voor zuidelijk Afrika

De kerstvakantie is voorbij, de scholen zijn weer open en tegelijk gaan ook de nieuwe (soepelere) test- en quarantaineregels in. Ondertussen stijgt het aantal besmettingen fors door. Volg alle updates in onze blog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Veel afwezige leerlingen in Virga Jessecollege in Hasselt na gezamenlijke skireis tijdens kerstvakantie

In het Virga Jessecollege in Hasselt is het tweede trimester ingezet met veel afwezige leerlingen. 101 van de 470 leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar meldden zich vandaag ziek. Het merendeel is besmet met het coronavirus op een gezamenlijke skireis naar Oostenrijk tijdens de kerstvakantie. 

Lees het volledige artikel hier:

Europese Unie schrapt inreisverbod voor zuidelijk Afrika

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens om de opschorting van passagiersvluchten naar zeven landen in zuidelijk Afrika op te heffen. Dat heeft het Franse EU-voorzitterschap gemeld. De maatregel was eind november ingevoerd om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus te beperken.

"De lidstaten zijn deze ochtend overeengekomen de noodremprocedure op te heffen om de hervatting van het luchtverkeer met Zuid-Afrikaanse landen mogelijk te maken", zo tweette het Franse voorzitterschap maandag. De bestaande coronavoorwaarden voor reizigers uit derde landen blijven uiteraard wel van kracht. 

De EU-lidstaten hadden eind november beslist om de noodrem te activeren en een inreisverbod uit te vaardigen voor reizigers uit Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië, Lesotho en Swaziland. Dat hield onder meer in dat passagiersvluchten naar deze landen werden opgeschort. De maatregelen moesten de verspreiding van de omikronvariant vertragen. 

Zuid-Afrika reageerde boos op de reisbeperkingen die tal van landen in die periode hadden afgekondigd. Volgens Pretoria werd het land gestraft omdat het de wereld op transparante wijze had gewaarschuwd over de omikronvariant. Eind vorig jaar besloten de Verenigde Staten reeds om het inreisverbod voor reizigers uit deze landen opnieuw te schrappen.

Leraren in Frankrijk gaan donderdag staken tegen zigzaggende coronabeleid van president Macron

De Franse scholen hebben af te rekenen met zeer veel coronabesmettingen op school en daarom heeft de  regering het beleid voor coronatests op school opnieuw veranderd. Er is groot ongenoegen, zowel bij ouders als bij leerkrachten.

"Bij een besmetting in de klas van een kind moesten de ouders naar de apotheek om hun kind een PCR-test te laten ondergaan. Meestal stonden er lange rijen bij de apotheek en de ergernis daarover nam toe. Als er na een week opnieuw een besmetting was in de klas, moest het kind opnieuw naar de apotheek voor een PCR-test", legt correspondent Frank Renout uit. 

"Vanaf nu moeten ouders van Franse schoolkinderen alleen nog maar gebruik maken van de zelftesten. Dat maakte premier Jean Castex bekend."

De beleidswijziging is opmerkelijk, legt Renout uit. "Pas een week geleden werden er nieuwe coronaregels van kracht voor Franse scholen. Een paar dagen later werden ze alweer aangepast. Nu, zeven dagen later, worden ze voor de derde keer aangepast. Donderdag gaan leraren in heel Frankrijk staken tegen het zigzaggende coronabeleid van de regering van president Macron."

Nu ook geruchten over aanwezigheid premier Johnson op "illegaal" tuinfeest

De druk op de Britse premier Boris Johnson neemt opnieuw toe, nu er nieuwe berichten opduiken over zijn aanwezigheid op een tuinfeest in Downing Street tijdens de lockdown. Dat melden Britse media.

De regeringsleider en zijn vrouw Carrie hadden op 20 mei 2020 een bijeenkomst bijgewoond in de tuin van zijn ambtswoning met daarop zowat 30 tot 40 personeelsleden. Op dat moment mochten mensen volgens de geldende coronaregels maar twee mensen van verschillende huishoudens buiten ontmoeten. 

Lees het volledige artikel hier:

Kind krijgt vaccin met gebruikte spuit in vaccinatiecentrum Evergem, medewerkers op non-actief gezet

In het vaccinatiecentrum in Evergem werd een gebruikte coronaspuit gebruikt voor de inenting van een kind. Enkele medewerkers zijn onmiddellijk op non-actief gezet. De ouders werden meteen ingelicht. "Uit voorzorg hebben we een bloedstaal afgenomen om de medische toestand goed te kunnen opvolgen", klinkt het bij burgemeester Joeri De Martelaere (N-VA).

Lees het volledige artikel hier:

UGent neemt afstand van uitspraken professor Lieven Annemans over vaccinatie van kinderen

De universiteit van Gent distantieert zich van de uitspraken van hun professor en gezondheidseconoom Lieven Annemans, vandaag op Twitter. Volgens Annemans zijn de risico's van vaccinatie bij jonge kinderen groter dan de risico's na een coronabesmetting. "Het vaccineren van kinderen tegen COVID-19 is veilig, dat blijkt uit meerdere studies", reageert Piet Hoebeke, decaan van de Gentse faculteit Geneeskunde. "Mijn collega's in kindergeneeskunde zijn erg verontwaardigd." Lieven Annemans blijft achter zijn uitspraken staan. 

Lees het volledige artikel hier:

Vandenbroucke spoort Kamer aan tot snel parlementair debat over vaccinatieplicht

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) spoort de Kamer aan snel werk te maken van een grondig parlementair debat over de eventuele invoering van een vaccinatieverplichting. Dat antwoordde hij maandagmiddag op vragen in de commissie Binnenlandse Zaken, waar de Vooruit-vicepremier samen met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) naar maandelijkse gewoonte verslag uitbracht van de epidemische noodsituatie.

De vraag of het coronavaccin al dan niet verplicht moet worden voor de algemene volwassen bevolking klinkt al maanden. Maatschappelijk, maar ook politiek, is daar onenigheid over. Premier Alexander De Croo evacueerde de discussie eind vorig jaar naar het coronacommissariaat, dat sindsdien onderzoekt hoe de vaccinatiegraad verder kan worden opgekrikt. De vaccinatieplicht is daarbij één van de pistes. 

Maar het parlement hoeft die evaluatie niet af te wachten, opperde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke maandagmiddag in de Kamer. "Het coronacommissariaat zal de inzichten bundelen, maar zelf niet echt een standpunt innemen. En het is ook niet aan het Overlegcomité om daarover te beslissen. Dit vraagt wetgeving en een breed parlementair debat. Ik zou niet wachten als het aan mij lag", zei hij.

Kamervoorzitster Eliane Tillieux kondigde eind vorige maand in een communiqué al aan dat de Kamer na het kerstreces zou debatteren over de verplichte vaccinatie en de coronapas, van zodra de gevraagde adviezen voorhanden zijn. Een concrete datum daarvoor is nog niet bekend.

Ikea gaat ongevaccineerd personeel in isolatie minder betalen

De Zweedse meubelketen Ikea treedt op tegen Britse personeelsleden die zich weigeren te laten vaccineren tegen COVID-19. Als ze door een hoogrisicocontact in isolatie moeten, zullen ze fors minder ziektevergoeding krijgen.

Volgens de huidige regels moeten Britten die niet gevaccineerd zijn tegen COVID-19, tien dagen in isolatie als ze in contact kwamen met iemand die met het coronavirus besmet blijkt. Voor wie minstens twee doses van een coronavaccin kreeg, geldt een uitzondering.

Nu de omikronvariant van het coronavirus zich snel verspreidt, neemt Ikea, dat in het Verenigd Koninkrijk zowat 10.000 werknemers telt, maatregelen tegen ongevaccineerde personeelsleden. Als ze tien dagen in isolatie moeten na een hoogrisicocontact, zullen ze tijdens die periode vergoed worden volgens het wettelijke minimum dat bedrijven moeten betalen aan zieke werknemers.

Die minimumvergoeding bedraagt amper 96,35 pond (zowat 115 euro) per week. Volgens Britse media is dat bedrag minder dan een vierde van het gemiddelde weekloon van een Ikea-werknemer.

Minister Weyts (N-VA): "Niet bedoeling dat er in de klas strengere maatregelen gelden dan buiten de schoolmuren"

“Als er strengere maatregelen worden genomen, dan niet in het onderwijs en zeker niet alléén maar in het onderwijs.” Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na afloop van de eerste schooldag na de verlengde kerstvakantie. Om de uitval van leerkrachten tijdens de vijfde golf enigszins behapbaar te houden, verwijst Weyts naar de zogenaamde “bijsprong”, een bijkomende omkadering die het voor scholen mogelijk maakt om onder meer gepensioneerde leerkrachten in te zetten.

Raad van State wijst vordering af: bezoekersplafond van 200 personen wordt niet doorbroken

De Raad van State heeft de vordering tot schorsing van de maatregel die het publiek van culturele voorstellingen in binnenruimtes beperkt tot 200 personen afgewezen. Volgens de Raad van State hebben de verzoekende partijen te traag gehandeld. Ze hadden de beperking op de bezoekersaantallen immers nog niet eerder aangevochten. Dat stelt de Raad van State maandag in een arrest.

Dat maximumaantal voor culturele voorstellingen die binnen plaatsvinden, werd oorspronkelijk opgelegd bij een koninklijk besluit van 4 december. De maatregel werd opnieuw uitgevaardigd bij een koninklijk besluit van 29 december, nadat het arrest van de Raad van State van 28 december de maatregel tot de sluiting van de binnenruimtes van de culturele sector schorste.

De limiet werd sindsdien betwist door culturele actoren die spraken van een "onevenredig" en "buitensporig" karakter, omdat geen rekening werd gehouden met de grootte van de zalen van de culturele voorstellingen.

Meest gelezen