Crucke (rechts) geflankeerd door voorzitter Bouchez op de persconferentie vanmorgen.

Waals minister Crucke (MR) neemt ontslag uit regering-Di Rupo: "Niet meer op dezelfde lijn als voorzitter Bouchez" 

Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) heeft zijn ontslag uit de Waalse regering aangekondigd. Hij wordt de MR-kandidaat voor het Grondwettelijk Hof. De relatie tussen Crucke en zijn voorzitter Bouchez was op zijn minst gezegd gespannen. Maar Crucke zegt dat hij zijn beslissing heeft genomen "zonder druk van buitenaf". 

Jean-Luc Crucke heeft ontslag genomen uit de regering-Di Rupo. Hij heeft vorige week zijn ontslag ingediend bij MR-voorzitter Bouchez. Crucke was in de Waalse regering verantwoordelijk voor de begroting, luchthavens en de sportinfrastructuur. Op een persconferentie werd hij geflankeerd door zijn voorzitter Bouchez, met wie hij de laatste tijd niet meer op dezelfde lijn zat.

Mijn overtuigingen zijn niet meer volledig in lijn met de partij

Jean-Luc Crucke (MR)

Zet Bouchez zijn minister nu aan de deur? Crucke zelf gaf op de persconferentie aan dat hij zijn beslissing "in zijn eentje heeft genomen", zonder druk of inmenging van buitenaf. Crucke - van opleiding jurist - kondigde aan dat hij kandidaat is voor zijn partij om te zetelen in het Grondwettelijk Hof. "Mijn overtuigingen, die zeker liberaal zijn, zijn niet meer volledig in lijn met de partijlijn", gaf Crucke nog aan op de persconferentie. 

Bekijk de berichtgeving in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Spanningen met Bouchez?

De relatie tussen Crucke en zijn voorzitter George-Louis Bouchez was al enkele maanden gespannen, de twee botsten al meerdere keren. In oktober 2020 wilde Bouchez - na het opzetten van de federale regering - een nogal chaotische stoelendans op poten zetten binnen de Waalse regering. 

Bouchez wilde minister Valérie De Bue laten vervangen door Denis Ducarme (die naast een ministerpost greep in de federale regering), maar dat stootte op hevig protest vanuit de MR-geledingen, waar ook Crucke zich achter schaarde. Bouchez had sowieso het vrouwenquotum van de partij uit het oog verloren, en de wissel ging niet door. 

Een ander teer punt was de belastinghervorming die de Waalse regering onlangs heeft doorgevoerd. Enkele MR-parlementsleden in het Waals Parlement hadden zich daar openlijk tegen verzet en Bouchez schaarde zich achter dat protest. Dat was zeer tegen de zin van Crucke. In het Radio 1-programma "De wereld  vandaag" zei hij hierover dat om een compromis te sluiten een partij soms dingen moet slikken waar ze zelf niet achterstaat. 

Crucke gaf in "Terzake" ook uitgebreid uitleg bij zijn ontslag:

Videospeler inladen...

Crucke zegt dat hij niet op de man wil spelen tegen Bouchez, maar dat hij de laatste maanden niet op dezelfde lijn zat als de voorzitter. "Ik was het soms niet eens met hem, maar dat is de stijl van Bouchez en hij is de voorzitter. Dat moet ik ook aanvaarden. Als minister werken in dergelijke omstandigheden is niet gemakkelijk", zegt Crucke.

Bij de herverkiezing van Bouchez in 2020 als MR-voorzitter werden enkele "wijzen" rondom de figuur van de voorzitter gezet. Dat moest een einde maken aan het hypervoorzitterschap van Bouchez. "We geven een laatste kans aan de voorzitter, maar willen vooral de partij moderniseren en collegialer maken", zei Crucke daarover toen.

Wie Bouchez naar voren schuift als vervanger van Crucke in de Waalse regering is voorlopig niet bekend. 

In "Terzake" liet Bouchez nog niet in zijn kaarten kijken, maar gaf hij wel duiding bij het ontslag van Crucke:

Videospeler inladen...

Wie is Jean-Luc Crucke (MR)?

Crucke is een Waalse politicus bij de Franstalige liberale partij MR. Hij zette eind jaren 80 zijn eerste stappen in de lokale politiek van Frasnes-lez-Anvaing, dicht bij de taalgrens in de buurt van Ronse, waar hij ook burgemeester wordt. 

Jean-Luc Crucke zetelde zowel in het federale als in het Waalse parlement. Van 2017 tot 2019 was hij minister van Begroting, Energie, Klimaat en Luchthavens in de regering-Borsus. Vanaf 2019 is hij opnieuw minister en neemt hij opnieuw de portefeuille van Begroting onder zich. Crucke spreekt Nederlands en is ook in Vlaamse media vaak te horen. 

Meest gelezen