website De Leertrommel

Eerste schooldag na verlengde kerstvakantie: "Blij dat de kinderen komen, maar bang hart"

De verlengde kerstvakantie is voorbij. Na drie weken mogen de leerlingen terug naar school, net op het ogenblik dat de omikronvariant alle besmettingsrecords breekt. Hoe zal deze week verlopen? Radio 2 Vlaams-Brabant vroeg het vanmorgen aan Katleen Van Lemmens, directeur van basisschool De Leertrommel in Opwijk. 

"Ik ben blij dat de kinderen naar school mogen terugkeren", zegt directeur Katleen Van Lemmens. "Maar het is met een bang hart. De toename van de besmettingen is zo groot dat we snel opnieuw met klasquarantaines gaan zitten", vreest ze. 

"Voor vandaag is er geen probleem. Van ons team van 60 mensen zitten er maar twee in quarantaine. De rest is paraat." Maar de grote moeilijkheid komt wellicht nog, als er opnieuw leerlingen of hele klassen in quarantaine zullen moeten. Voor de ouders betekent dat van de ene dag op de andere, opvang regelen en voor onze leerkrachten betekent dat overschakelen naar afstandsonderwijs. Het is een hele opgave om de leerlingen bij de les te houden, zeker voor de allerkleinsten. Dan is er nog het hybride model, met leerlingen thuis én in de klas. Dat is niet gemakkelijk voor de leerkrachten", weet Van Lemmens.

Buitenland

Van Lemmens volgt de toestand in het onderwijs in binnen- en buitenland op. "Vergelijken is moeilijk, want bij ons staan ze bijvoorbeeld al veel verder met de boosterprik. Maar we hebben dit al meegemaakt, we hebben al in dit straatje gezeten. We weten wat er kan gebeuren en ik vrees persoonlijk dat we het nu dubbel zo hard gaan binnenkrijgen."

Meest gelezen