AFP or licensors

Geen show, wel tweets: "Power of the dog" en "West Side story" winnen op Golden Globes na commotie rond diversiteit

De films "Power of the dog" en "West Side story" zijn in de prijzen gevallen tijdens de Golden Globes, tot voor kort een van de belangrijkste filmprijzen. Maar de Globes liggen onder vuur, onder meer door hun gebrek aan diversiteit. En dus was er geen grote show met publiek en werden de winnaars bekendgemaakt in een reeks tweets. Bij de winnaars zat er bovendien behoorlijk wat diversiteit. Een overzicht. 

"Power of the dog", de sombere western van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion, was met zeven nominaties een van de grote favorieten voor de Golden Globes en kon uiteindelijk drie prijzen meenemen. De film werd bekroond tot beste dramafilm en Campion volgt zo als tweede vrouw in de voetsporen van Chloé Zhao, van wie de film "Nomadland" vorig jaar de Golden Globe voor beste dramafilm won. Campion zelf kreeg ook nog de prijs voor beste regisseur, Kodi Smit-McPhee won de Golden Globe voor beste mannelijke bijrol.

Bekijk hier ons verslag over "The power of the dog", een film die bij ons nu in de zalen loopt en ook te zien is op Netflix:

Videospeler inladen...

De remake van de musical "West Side story" door Steven Spielberg was vier keer genomineerd, en kon drie beeldjes naar huis nemen. Enkel Spielberg zelf grijpt naast het beeldje voor de beste regisseur, dat dus naar Jane Campion ging. De film won wel de prijs voor beste comedyfilm. Rachel Zegler kreeg de award voor beste actrice in een komedie, de zwarte actrice Ariana DeBose die voor de beste vrouwelijke bijrol.

Bekijk hier ons verslag over "West Side story", een film die bij ons nu te zien is in de zalen:

Videospeler inladen...

De award voor de beste actrice in een drama ging naar Nicole Kidman voor haar rol in "Being the Ricardos", Will Smith krijgt de award voor beste acteur in een dramafilm voor zijn rol als de vader van Serena en Venus Williams in "King Richard". De Golden Globe voor beste acteur in een musical of comedy ging naar Andrew Garfield voor "Tick, tick... Boom!". 

De andere grote filmfavoriet naast "Power of the Dog", "Belfast", wist slechts één van zijn zeven nominaties te verzilveren: die voor beste screenplay.

De HBO-show "Succession" won de Golden Globe voor beste dramaserie. Jeremy Strong won voor zijn rol in de reeks de award voor beste acteur in een drama en wint zo onder meer van zijn "Succession"-collega Brian Cox. De derde award voor de reeks gaat naar Sarah Snook, voor de beste vrouwelijke bijrol in een televisieserie.

Geen grote show en dat heeft niets met corona te maken, wat is er weer aan de hand?

De Golden Globes verliepen dit jaar in mineur: er was geen publiek, rode loper of televisieuitzending of livestream. In plaats van een show met pakkende speeches, moesten de filmliefhebbers het dit jaar dus stellen met een reeks weinig tot de verbeelding sprekende tweets.

De Amerikaanse zender NBC, dat het gala sinds 1996 uitzendt, trok in mei de stekker uit de tv-uitzending. Die beslissing kwam er nadat in februari bleek dat onder de 87 leden met stemrecht geen enkele zwarte persoon zat. Er kwamen ook gedetailleerde beschuldigingen van financiële en ethische tekortkomingen binnen de groep naar voren. 

In de maanden die daarop volgden, heeft de organisatie dan ook de statuten herzien. Er werden 21 nieuwe leden toegevoegd, onder wie zes zwarten, en er werd een chief diversity officer aangesteld. De inspanningen leken echter onvoldoende en verschillende acteurs spraken zich openlijk uit tegen de hervormingen.

"Het valt op dat heel wat prijzen in deze editie naar minderheden gingen", benadrukt filmjournalist Lieven Van Gils. "De film "The power of the dog" van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion viel in de prijzen en ook enkele zwarte acteurs kregen een beeldje. Voor het eerst kreeg ook een transgender een Golden Globe: de prijs voor beste actrice in een drama tv-serie ging naar Michaela Jaé Rodriguez voor haar rol in de serie "Pose". Of dit genoeg is om de sympathie terug te winnen in Hollywood valt af te wachten."

In dit beroemde hotel, het Beverly Hilton in Los Angeles County, zouden de filmsterren ontvangen worden. Maar niemand liet zich zien op het anders zo drukke feestje ("Het journaal", 10/01/22):

Videospeler inladen...

Meest gelezen