President Kazachstan na week protest: "Staatsgreep afgewend met hulp van Russische militairen"

In Kazachstan is een poging tot staatsgreep afgewend. Dat zegt althans de Kazachse president Tokajev na een week van onrust in het land, waarbij 164 demonstranten om het leven zijn gekomen. Sinds het begin van het protest, een week geleden, zijn bijna 8.000 mensen opgepakt.

Het protest in Kazachstan begon op 2 januari, aanvankelijk tegen hogere brandstofprijzen. Het mondde daarna uit in ruimer protest tegen het regime van president Tokajev en de corruptie in het land.

Een week later wijst Tokajev niet de demonstranten zelf met de vinger, maar enkele gewapende groepen militanten die volgens hem het protest tegen de regering hebben misbruikt en de regering wilden omverwerpen. Volgens de president is een poging tot staatsgreep afgewend.

Tokajev had het tijdens een virtuele bijeenkomst van het Collectieve Veiligheidsverdrag (CSTO) - een militair samenwerkingsverband tussen Rusland en enkele ex-Sovjetstaten - ook over "terroristische agressie" en beloofde de wereld "bijkomend bewijs" daarvan. Volgens hem zijn de eisen van de demonstranten zelf gehoord en is de regering eraan tegemoetgekomen.  

Nog volgens Tokajev heeft de steun van Rusland - via het CSTO - mee het verschil gemaakt en geholpen om de situatie in het land onder controle te krijgen. Door de komst van de Russische soldaten zouden de opstandelingen volgens Tokajev hun plannen om de presidentiële residentie in Almaty aan te vallen, laten varen hebben. 

Een zelfde geluid is te horen bij de Russische president Poetin. Ook hij benadrukt dat de onrust in Kazachstan is misbruikt door "interne en externe vernietigende krachten" en de troepen van het CSTO voorkomen hebben dat de regering omvergeworpen is. Die CSTO-troepen zullen volgens Poetin uit Kazachstan teruggetrokken worden zodra de missie is afgerond. Wanneer dat zal zijn, is nog niet duidelijk.

Volgens Poetin is het niet de eerste keer en zal het zeker niet de laatste keer zijn dat er "van buitenaf" geprobeerd wordt om zich "te mengen in de regio". Hij waarschuwde dat het CSTO niet zal toelaten dat er opnieuw "kleurenrevoluties" plaatsvinden in de regio, verwijzend naar verschillende revoluties de voorbije decennia in ex-Sovjetlanden, zoals de Oranjerevolutie in Oekraïne.

Intussen zou de situatie in Kazachstan gestabiliseerd en weer onder controle zijn, volgens het Nationaal Veiligheidscomité. Er is geen groot protest meer en er zijn ook geen schoten meer te horen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn sinds het begin van het protest bijna 8.000 mensen opgepakt. Zeker 164 demonstranten kwamen om het leven, onder wie 3 kinderen.

Meest gelezen