Kerstbomen krijgen tweede leven als compost

Nu Driekoningen voorbij is, is het ook tijd om de kerstboom af te breken. Die kan je door de gemeente laten ophalen of naar een recyclagepark brengen. Daar worden de kerstbomen dan verhakseld. "Van het groenafval kunnen we kwaliteitsvolle compost maken", zegt Bieke Van Baele van afvalbeheerder IGEAN.

Wie nu nog een kerstboom heeft staan, zal merken dat hij zijn beste tijd heeft gehad. Hoe gezellig het ook was, eens de feestdagen voorbij zijn, kan de kerstboom weer de deur uit. Als hij helemaal ontmanteld is -dat wil zeggen van zijn versiering ontdaan en zonder pot- kan hij buitengezet worden en worden opgehaald. Of je kan hem naar een recyclagepark brengen. 

Intercommunale IGEAN, dat de recyclageparken beheert in de ruime omgeving van Antwerpen, brengt alle kerstbomen naar Edegem.  "Op onze site in Edegem hebben we een composteerinstallatie, en van het groenafval van de kerstbomen maken we compost", zegt Bieke Van Baele. "Dus die kerstbomen krijgen effectief een tweede leven bij ons."

Compost in een zakje

"Op elk recyclagepark kan je als inwoner die compost in een grote 50 liter zak aankopen", legt Van Baele uit. "Die zorgt ervoor dat je potgrond heel rijk is aan voedingsstoffen. Perfect om bijvoorbeeld nu in de winter over je  gazon uit te strooien, en ervoor te zorgen dat die in de zomer mooi groen wordt."

Meest gelezen