Getty Images

Kind krijgt vaccin met gebruikte spuit in vaccinatiecentrum Evergem, medewerkers op non-actief gezet

In het vaccinatiecentrum in Evergem werd een gebruikte coronaspuit gebruikt voor de inenting van een kind. Enkele medewerkers zijn onmiddellijk op non-actief gezet. De ouders werden meteen ingelicht. "Uit voorzorg hebben we een bloedstaal afgenomen om de medische toestand goed te kunnen opvolgen", klinkt het bij burgemeester Joeri De Martelaere (N-VA).

Een medewerker van het vaccinatiecentrum in Evergem had als grap een gebruikte spuit in de bak met vaccinspuiten gelegd. Een collega gebruikte die spuit dan om een kind te vaccineren, zonder te weten dat die spuit al was gebruikt. Pas dan merkte de medewerker op dat de vaccinspuit al leeg was. "De betrokken vaccinatoren zijn onmiddellijk op non-actief gezet", zegt burgemeester Joeri De Martelaere (N-VA). 

Ook de ouders werden meteen ingelicht over het incident. "Een gebruikte naald hergebruiken kan medische gevolgen hebben. Daarom werd uit voorzorg een bloedstaal afgenomen om zo de medische toestand goed te kunnen opvolgen", gaat de burgemeester verder.

Er is proces-verbaal opgesteld nadat in het vaccinatiecentrum van het Oost-Vlaamse Evergem met een gebruikte lege spuit in de arm van een ander kind geprikt is en de ouders van het kind zullen klacht indienen tegen de vaccinatoren. 

Volgens De Martelaere zullen de ouders nu tot zes maanden in onzekerheid moeten leven tot het duidelijk wordt dat er geen gevolgen zouden zijn. "Het is een zeer vervelende situatie. Het vaccinatiecentrum heeft het voorbije jaar heel mooi werk geleverd. De vaccinatoren waren mensen met heel veel ervaring, die al vele uren gepresteerd hadden in het centrum."

Het vaccinatiecentrum was pas zaterdag gestart met de vaccinatiecampagne van kinderen van 5 tot 11 jaar. "Vaccinatiecentrum Hoge Wal is zeer goed georganiseerd", zegt het gemeentebestuur. "Sinds februari staan bijna dagelijks vrijwilligers en professionele medewerkers paraat om het centrum in goede banen te leiden. Er werden al meer dan 128.000 vaccins geplaatst, bij inwoners van de vier betrokken gemeenten Assenede, Evergem, Kaprijke en Zelzate."

Meest gelezen