Invision2014

Schrijver en burgerrechtenactiviste Maya Angelou is eerste zwarte vrouw op Amerikaanse "quarter"

De Amerikaanse Munt heeft de eerste "quarters" in omloop gebracht met daarop de beeltenis van de Afro-Amerikaanse dichteres en activiste Maya Angelou. Ze is de eerste zwarte vrouw die op de munt van 25 cent wordt afgebeeld.

De "quarter", de munt van 25 cent, is de meest gebruikte munt in de Verenigde Staten. Traditioneel staat aan de ene kant het portret van de eerste Amerikaanse president George Washington en aan de andere kant een adelaar. Het ontwerp op de achterkant wordt soms veranderd.

"Elke keer dat we onze munten ontwerpen, hebben we de kans om iets te zeggen over ons land - wat we waarderen en hoe we als samenleving zijn gevorderd", zei minister van Financiën Janet Yellen over de nieuwe versie van de munt. "Ik ben erg trots dat deze munten de bijdragen eren van enkele van de opmerkelijkste Amerikaanse vrouwen, onder wie Maya Angelou."

Maya Angelou (1928-2014), bekend om haar memoires en poëzie, wordt beschouwd als een van de meest iconische schrijvers over de status van de Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. Zij schreef "I know why the caged bird sings" ("Ik weet waarom gekooide vogels zingen"), een autobiografische roman die wordt beschouwd als een klassieker in de Amerikaanse literatuur. In 1993 droeg Angelou haar gedicht "On the pulse of morning" ("Bij het gloren van de dag") voor tijdens de eedaflegging van president Bill Clinton.

Angelou is de eerste van een aantal "Prominent American Women", die met een "quarter" zullen worden geëerd. De nieuwe munten zijn geen  verzamelobjecten, maar munten die in grote hoeveelheden zullen worden geproduceerd voor dagelijks gebruik. Ze worden geslagen in Philadelphia en Denver.

Meest gelezen