Medische primeur, genetisch aangepast varkenshart ingeplant in een mens

Chirurgen van de Universiteit van de Amerikaanse staat Maryland zijn er voor het eerst in geslaagd om een genetisch gemodificeerd varkenshart in te planten in een mens.

Vorige vrijdag heeft een team van artsen van de Universiteit van Maryland in de VS met succes een experimentele hartoperatie uitgevoerd. Een 57-jarige man kreeg een genetisch gemodificeerd varkenshart ingeplant. Dat is een medische primeur.

De patiënt kwam niet in aanmerking voor een harttransplantatie omdat hij stervende was. Hij was zich ervan bewust dat het een experiment was, maar zag het als zijn laatste kans op overleven.

Volgens de chirurgen stelt de patiënt het goed. "Het werkt en het ziet er normaal uit. We zijn opgewonden, maar we weten niet wat morgen ons zal brengen. Dit is nog nooit eerder gedaan”, zei de chirurg die de operatie uitvoerde.

Artsen zoeken al lang naar een manier om dierlijke organen te gebruiken bij mensen, want er is een groot tekort aan menselijke organen voor transplantatie. Er zijn niet alleen nog veel wetenschappelijke vragen te beantwoorden, ook op het ethische vlak is er nog veel werk voor de boeg.

“Hij was te ziek om in aanmerking te komen voor een transplantatie met een mensenhart”, zegt Dr. Bartley Griffith in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Acuut tekort aan organen om te transplanteren

In de Verenigde Staten is er, net als in andere landen, een acuut tekort aan organen om te transplanteren en elke dag sterven enkele tientallen mensen die op de wachtlijst staan. Vorig jaar kregen in de VS 3.817 Amerikanen een nieuw hart. Dat is het hoogste aantal ooit, maar de vraag is nog steeds hoger.

Wetenschappers hebben dan ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van varkens van wie de organen niet worden afgestoten door het menselijk lichaam. Het onderzoek werd in de afgelopen tien jaar versneld door nieuwe technologieën rond het bewerken en klonen van genen. Enkele maanden geleden slaagden chirurgen in New York er ook al in om een nier van een genetisch gemanipuleerd varken vast te hechten in het lichaam van een hersendode persoon.

Meest gelezen