Na "gênant lange" formatie: Nederlandse regering-Rutte IV legt de eed af in coronasfeer

De bordesscène: het is niet meer dan een foto op de trappen van Paleis Noordeinde in Den Haag met de koning en daarrond de ministers van de regering. Maar het is in Nederland meer dan dat: het is piekfijn uitgedost het startschot geven van 4 (nu ja, nog 3) jaar beleid met grote plannen. Al zal de foto sowieso een voor de geschiedenisboeken zijn: door de coronamaatregelen zijn er grote afstanden en een afwezige.

20 ministers en 9 staatssecretarissen, van wie 15 mannen en 14 vrouwen uit vier verschillende partijen (VVD, D66, CDA en Christen Unie): zij moeten Nederland de komende jaren gaan leiden. Vandaag kwamen ze langs bij koning Willem-Alexander, op Paleis Noordeinde, zeg maar de politieke residentie van de Nederlandse koning.

Of toch bijna allemaal: minister van Financiën en vicepremier Sigrid Kaag van D66, de revelatie van de verkiezingen in maart, was er niet bij. Zij moet vandaag het feestje missen, omdat ze corona-positief is en thuis zit. Het is voor Kaag het dieptepunt van een week vol miserie, waarin eerst een gezinslid positief testte en quarantaine volgde en waarin tijdens de quarantaine een man met fakkel het gezin bedreigde voor de eigen woning. Tot slot werd ook haar adres door complotdenker Willem Engel op het web gegooid, met de bedoeling meer mensen op gekke ideeën te brengen. Maar internet hebben ze op Noordeinde ook en dus kon Kaag virtueel de eed afleggen.

En er was wel meer "corona". Zo moesten de 19 overgebleven ministers die samen met Willem-Alexander op de foto moesten, anderhalve meter afstand van elkaar houden. Dat maakte dat de foto wel heel erg uitgezoomd moest worden om iedereen in beeld te kunnen brengen. Maar gezien het land al wekenlang in een lockdown zit - de strengste maatregelen van Europa - is het aan de ministers om het goede voorbeeld te geven.

De Nederlandse premier Rutte komt aan op Paleis Noordeinde
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Er was wel meer "corona-invloed" waar naar uitgekeken werd. De bordesscène, dat is iets waar je je piekfijn voor uitdost. Zo zei premier Rutte gisteren nog "je moet goed opletten op wat je aantrekt". Het betekent dat Rutte ook voor zijn vierde keer op het bordes iets langer zal nagedacht hebben over zijn garderobe. 

Maar dit keer moeien ook de kappers zich met de bordesscène. De kappers riepen het kabinet-Rutte IV op niet met pas geknipt haar op het bordes te verschijnen voor de traditionele foto. De Nederlandse kapsalons zijn door de lockdown al een maand gesloten. Een net geknipt kapsel zou een verkeerd signaal afgeven aan burgers, vinden de kappers. Verschillende ministers beloofden al gehoor te geven aan de oproep: zo gaf CDA-minister van huisvesting (en tot voor kort gezondheidszorg) Hugo De Jonge aan dat hij zich ging behelpen met een "potje gel". Carola Schouten van de Christen Unie ging dan weer haar stijltang bovenhalen en zelf iets proberen. Veel opvallende kapsels waren er uiteindelijk niet te zien.

BEKIJK: De regering van Mark Rutte heeft deze ochtend, met respect voor de coronamaatregelen, de eed afgelegd bij koning Willem-Alexander.

Videospeler inladen...

Een grote ploeg, met een aantal opvallende bevoegdheden

De regering kwam er na "gênant lange" onderhandelingen, zoals de voorzitter van het parlement het zei. Maar uiteindelijk ligt er een fors regeerakkoord dat uitgevoerd moet worden door 29 bewindslieden. Dat de ploeg zo groot is, hangt voor een stuk ook samen met de samenstelling: de regering bestaat uit vier partijen, die elk voldoende man- en vrouwkracht in de ploeg moeten krijgen.

Om die allemaal een job te geven, zijn sommige bevoegdheden creatief ingevuld. Zo zijn er twee ministers van onderwijs, elk verantwoordelijk voor een deel van het onderwijs. Ook het leger krijgt zowel een minister van als een staatssecretaris voor defensie. Er komen ook staatssecretarissen voor een aantal prangende dossiers, zoals een staatssecretaris voor stikstof, een voor mijnbouw (de gaswinning, dus) en een voor toeslagen.  

Meest gelezen