BEKIJK: Nederlands luxejacht kan twee keer niet onder brug wegens hoog water

In Nederland heeft hoog water op de Maas er twee keer toe geleid dat een enorm luxejacht niet onder een brug door kon varen. Het jacht, dat op weg is naar Harlingen om daar verder afgewerkt te worden, wacht nu tot het water op het laagste punt is om een nieuwe poging te wagen.

Het luxejacht Galactica is op weg van Oss, in Noord-Brabant, naar Harlingen, in Friesland. Het jacht is gebouwd in Oss en zal verder afgewerkt worden in Harlingen.

Maar de tocht van Oss naar Harlingen verloopt niet zonder slag of stoot. Afgelopen weekend moest het een eindje terugvaren toen het niet onder de spoorbrug van Hedel door kon wegens een te hoge waterstand.

Bekijk hier hoe het schip moeite heeft om onder de spoorbrug van Hedel te varen:

Videospeler inladen...

Vanochtend lukte het wel om onder de brug door te varen, maar later op de dag dook een nieuw probleem op: het schip slaagde er deze keer niet in om onder de brug van Heusden te varen. Opnieuw door te hoog water.

Bekijk hier de problemen aan de brug van Heusden:

Videospeler inladen...

Het jacht, de duwboot en de sleepboot zijn daarom opnieuw teruggevaren en wachten nu tot het water op het laagste punt staat om een nieuwe poging te wagen. Vermoedelijk zal dat vanavond wel lukken.

De Galactica is 80 meter lang en heeft onder meer een bioscoop, een helikopterplatform en een 7 meter lang zwembad aan boord.

Volgens Nederlandse media heeft de eigenaar van het schip er 100 miljoen euro voor neergeteld, maar wie dat is, is niet bekendgemaakt.

We proberen niet zomaar iets. We zijn geen nieuwelingen. We doen dit al meer dan 40 jaar.

Sara Gioanola, Heesen Yachts

Een woordvoerster van Heesen Yachts, de bouwer van het schip, benadrukt dat de problemen aan de brug niet onverwacht zijn en vooraf was ingecalculeerd dat het transport stap voor stap zou plaatsvinden. Alles is tot in de puntjes voorbereid, luidt het.

"Het is belangrijk te zeggen dat we niet zo maar iets proberen, we zijn geen nieuwelingen. We doen dit al meer dan 40 jaar. We nemen alle noodzakelijke stappen om het goed te doen. Er is over alles nagedacht", klinkt het in het Brabants Dagblad.

Meest gelezen