Gemberknollen, foto provinciaal proefcentrum groenteteelt

Eten we binnenkort gember uit Kruishoutem? 

Het provinciaal Proefcentrum voor Groenteteelt (PCG) in Kruishoutem heeft met succes voor de tweede keer gember geoogst. Gember groeit in Azië, maar het is een wortelplant waarvan het PCG wilde testen of ze ook in Vlaamse serres zou kunnen groeien. De twee oogsten zijn alvast geslaagd en het project wordt uitgebreid. Er is een kans dat er tegen het einde van het jaar Oost-Vlaamse gember in de winkel ligt.

Op 8 april 2020 werden voor het eerst gember en kurkuma geplant op het PCG om na te gaan of deze oorspronkelijk Aziatische kruiden ook goed kunnen groeien in onze Vlaamse serres. De twee kruiden behoren tot dezelfde familie, daarom werden ze samen in 1 serre geteeld bij een temperatuur tussen 19 en 27 graden, want de planten hebben het graag warm. Het besluit van de proefstudie na 2 teelten: "We kunnen zeggen dat zowel kurkuma als gember kunnen geteeld worden in Vlaamse verwarmde serres." De kurkuma wordt geteeld om er gele kleurstof uit te halen.

Het is jonge gember, hij is sappiger, heeft geen schil, geen vezels en is dus sterker van smaak

Onderzoekster Ellen Dendauw

Straffer van smaak

Smaakt de Kruishoutemse gember hetzelfde als de Aziatische die we gewend zijn? "Hij smaakt sterker", weet onderzoekster Ellen Dendauw. "We gebruiken dezelfde rassen, maar we kunnen ze vroeger dan in Azië oogsten. Het is dus jonge gember die sappiger is, geen vezels bevat en geen schil heeft, dus sterker van smaak."

Tuinbouwers kunnen starten met kweek

Gember is ontzettend populair. Dat het gezond is ontkennen specialisten niet, maar het is geen wondermiddel. Het wordt de laatste tijd zeer veel verkocht in winkels, er is dus vraag naar. Volgens onderzoekster Dendauw is er een kans dat er tegen het einde van het jaar Oost-Vlaamse gember kan verkocht worden. 

"We hadden ook goede kwaliteit van de gember. We hebben al interesse van boerentelers, retailers en verwerkende bedrijven. Het is de bedoeling dat we de teelt dit jaar uitrollen op grotere schaal en ook onderzoek gaan doen bij telers. Die hebben zowel een koude als een warme serre nodig, of een tunnel. Op het centrum doen we verder onderzoek naar de technische kant van de teelt."

Oost-Vlaamse gember kan! Beluister de onderzoekster op radio2

Meest gelezen