Beelden van Oekraïense veiligheidsdienst

Oekraïne arresteert "Russische spion" voor plannen van aanslag

In Oekraïne is een agent van de Russische militaire inlichtingendienst opgepakt, de man zou terroristische aanslagen in de regio rond de belangrijke havenstad Odessa beramen. Dat hebben de Oekraïense autoriteiten gemeld. Het nieuws komt naar buiten net nu de VS en Rusland samenzitten in Genève om het dreigende conflict aan de Oekraïense grens te bespreken.

De man werd in Oekraïne op heterdaad betrapt toen hij iemand aan het rekruteren was om aanvallen te plegen, volgens de Oekraïense veiligheidsdienst.

De veiligheidsdienst meldde verder dat de belangrijkste taak van de arrestant was om "chaos te creëren in de politieke situatie" in Odessa en omgeving door “sabotage” en “terroristische acties”.

De agent van de Russische militaire inlichtingendienst zou ook afgelopen december een militair voertuig van het Oekraïense leger in Odessa in brand hebben gestoken.

VS en Rusland praten over dreigend conflict

Het nieuws kwam naar buiten op het moment dat de VS en Rusland in Genève praten over Oekraïne. Westerse landen maken zich grote zorgen over Russische troepenopbouw langs de grens met Oekraïne en vrezen voor een mogelijke aanval.

Moskou zegt daar geen plannen voor te hebben, maar wil wel dat de NAVO Oekraïne uitsluit van een eventueel lidmaatschap van de militaire alliantie.

Beelden van Oekraïense veiligheidsdienst.

Meest gelezen