Onbekende schacht van mergelgroeve ontdekt in Kanne: "Fietser dacht dat er rook opsteeg"

In Kanne (Riemst) is een onbekende schacht van een mergelgroeve ontdekt. Een voorbijganger zag een klein wolkje uit de grond opstijgen en verwittigde de gemeente. Omdat het nu buiten kouder is dan in de groeve, was er waterdamp opgestegen uit een scheur in de ondergrond. 

De schacht leidt wellicht naar de groeve in de Muizenberg in Kanne. In de zomer van 2017 werd daar een brand gesticht. Het duurde een week vooraleer het vuur volledig geblust was. Toen een fietser in de voormiddag damp uit een scheur uit de grond zag opstijgen, verwittigde hij meteen de gemeente. "De technische dienst is ter plekke geweest en vond een kleine schacht in mergelsteen, van zo'n 7 meter diep", vertelt burgemeester Mark Vos (CD&V). "We vermoeden dat die leidt naar een nabijgelegen mergelgroeve. in de Muizenberg. Omdat het buiten kouder is dan onder de grond, was er waterdamp ontstaan." 

Dergelijke ontdekking blijft altijd spannend 

Mike Lahaye, coördinator groeven en veiligheid

Riemst is de mergelgroeven stelselmatig in kaart aan het brengen. Maar deze schacht is nieuw, ook voor Mike Lahaye, de coördinator groeven en veiligheid van de gemeente Riemst.  “Dergelijke ontdekking blijft altijd spannend en is steeds iets bijzonders. Hopelijk leidt verder onderzoek van de zichtbare zijgang tot een groter gangenstelsel." Later deze week volgt een uitgebreid onderzoek, samen met de brandweer. "De erfgoedwaarde is voor ons belangrijk", vult de burgemeester aan. "Maar natuurlijk ook de veiligheid is van belang. Want de schacht ligt vlakbij de openbare weg en een fietspad." De schacht is intussen afgedekt met stalen platen.

(Lees verder onder de foto)

In 1926 stortte de groeve in de Muizenberg gedeeltelijk in. "Wie weet komen we nu meer te weten over de instorting die zich op 11 mei 1926 voordeed", gaat Mike Lahaye verder. "Bij die instorting kwamen 5 ‘blokbrekers’ om het leven. Van die slachtoffers zijn de 18-jarige Martin Vrijens en 61-jarige Antoine Schiepers nooit teruggevonden." 

Meest gelezen