Scholen weer open, maar voor hoelang? Directrice: "Met deze besmettingscijfers gaan er sowieso klassen dicht"

Na een verlengde kerstvakantie van 3 weken gaan vandaag de (basis)scholen opnieuw open. Maar met de stijging van de besmettingscijfers zullen ongetwijfeld heel wat leerlingen en leerkrachten in quarantaine moeten, dus dan is de vraag: hoe lang houden de scholen het in de praktijk vol? "Ik kom nu al volk te kort, ik zie niet hoe ik alle klassen hier ga kunnen openhouden", zegt basisschooldirectrice Siel Verbeurgt. "Onze bezorgdheid is vooral de leerkrachten", reageert ook Stefan Grielens, van het Vrij CLB Netwerk.

De kerstvakantie zit erop, en zowel het middelbaar als basisonderwijs start vandaag weer op. Voor het basisonderwijs komt deze eerste dag na een verlengde kerstvakantie van drie weken. De opstart gebeurt vandaag met soepelere quarantaineregels. Het middelbaar onderwijs volgt de regels van de samenleving: volledig gevaccineerde leerlingen moeten niet in quarantaine als er besmettingen opduiken in de klas. In het basisonderwijs moet een klas in quarantaine vanaf het moment dat er 4 klasgenoten besmet zijn. 

"Wij wachten voor onze klas nog op het testresultaat van één leerling. Dat is bang afwachten", zegt Laura De Meyst, leerkracht 5e leerjaar bij "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Met deze besmettingscijfers zie ik niet hoe ik alle klassen hier op school ga kunnen houden", reageert directrice Siel Verberugt van basisschool de Trampoline in Herzele. "Ik heb nu al weet van leerlingen die er vandaag niet gaan zijn door quarantaine of besmettingen, ikzelf en de zorgcoördinator moeten nu al invallen. Ik zit al met een personeelstekort, wat gaat dat zijn als er dan nog leerkrachten uitvallen?"

"De extra week voor de kerstvakantie kwam eigenlijk te laat (...) Ik hou mijn hart vast voor de komende weken", zegt directrice Siel Verbeurgt in "De ochtend" op Radio 1. Herbeluister hier het hele gesprek:

Ook Stefan Grielens benadrukt dat het moeilijk wordt om alle klassen en scholen open te houden. "We gaan op korte tijd met een heel hoog aantal besmettingen zitten. In principe is het de bedoeling om tot aan de krokusvakantie het onderwijs zeker open te houden." Ook minister van Onderwijs Weyts (N-VA) gaf al aan dat een sluiting voor de krokusvakantie niet op tafel ligt. 

"Maar de vraag is hoeveel klassen en scholen in de problemen zullen komen met de organisatie van het onderwijs en dus vanzelf zullen sluiten", aldus Grielens. "Kinderen zijn vaak asymptomatisch, maar als we gaan testen dan denk ik dat we snel aan de drempel van 4 zullen zitten en klassen in quarantaine moeten."

Op de duur moet je je de vraag stellen of er nog wel lesgegeven wordt, of dat alle aandacht gaat naar de organisatie

Stefan Grielens, Vrij CLB Netwerk

"Onze bezorgdheid gaat niet meteen uit naar de leeringen zelf. Kinderen zijn vaak asymptomatisch. De bezorgdheid gaat vooral naar de leerkrachten. Als die uitvallen, dan komt er veel druk te liggen op de organiseerbaarheid van het onderwijs", aldus Grielens. Ook met de soepelere regels rond hoogrisicocontacten zullen er zeker leerkrachten uitvallen. "Op de duur moet je je dan ook de vraag stellen of er nog wel lesgegeven wordt, of dat alle aandacht gaat naar het bekijken wie wanneer in quarantaine moet en eventueel getest moet worden", besluit Grielens. 

Structureel lerarentekort nu extra voelbaar

Niet alleen door corona hebben scholen het moeilijk. Het lerarentekort wordt ook meer en meer voelbaar, zeker als er nog leerkrachten uitvallen door quarantaines. In het Gemeenschapsonderwijs alleen al staan er momenteel zo'n 2000 vacatures open voor een voltijdse leerkracht. Daarnaast zoeken de scholen ook nog 500 andere personeelsleden: van secretariaatsmedewerkers tot onderhoudspersoneel. Dat blijkt uit een bevraging die het Gemeenschapsonderwijs deed. 

De maatregelen van minister Weyts om het lerarentekort te verminderen zijn op zich goed, maar niet voldoende, zegt de topman van het Gemeenschapsonderwijs Koen Pelleriaux. Hij wil andere profielen voor het onderwijs aantrekken onder meer door leraren een hoger loon te geven. Daarnaast wil Pelleriaux ook meer universitairen voor de klas, ook in het basisonderwijs en in de eerste twee graden van het middelbaar onderwijs.

Meest gelezen