Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Oud-regeringsleider Myanmar Aung San Suu Kyi krijgt nog eens vier jaar cel van militair regime

De vroegere regeringsleider van Myanmar en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, is veroordeeld tot vier jaar gevangenis. Ze is schuldig bevonden aan de illegale invoer en het bezit van walkie talkies. Vorige maand kreeg ze al een gelijkaardige straf, maar die werd later gehalveerd. Er wachten haar bovendien nog tal van andere rechtszaken. Aung San Suu Kyi zit sinds de militaire staatsgreep begin vorig jaar in Myanmar onder huisarrest.

Opnieuw een verdict van vier jaar cel, dat is wat een rechtbank in de hoofdstad Naypyitaw Aung San Suu Kyi heeft gegeven volgens een bron bij de rechtbank die anoniem wil blijven. De militaire autoriteiten beperken namelijk de informatie over de rechtszaken tegen de vroegere regeringsleider.

De democratisch verkozen regering van de 76-jarige Nobelprijswinnares werd vorig jaar in februari omvergeworpen door het leger. Toppolitici van haar partij Nationale Liga voor Democratie werden opgepakt of onder huisarrest geplaatst.

100 jaar achter tralies

Tegen Aung San Suu Kyi lopen sindsdien meer dan tien rechtszaken. Vorige maand kreeg ze vier jaar cel. Die straf werd later gehalveerd en er werd beslist dat ze de overige tijd onder huisarrest mocht doorbrengen. Nu krijgt ze nog eens vier jaar cel. Als ze schuldig bevonden zou worden in alle rechtszaken tegen haar, kan ze in totaal veroordeeld worden tot meer dan 100 jaar cel.

Vorige maand werd Aung San Suu Kyi veroordeeld voor  het aanzetten tot onrust en het schenden van de coronamaatregelen tijdens haar kiescampagne. Nu is ze veroordeeld voor het bezit en de invoer van walkie talkies (onder de wet op export en import) en opnieuw voor het schenden van de coronaregels.

Het proces verliep achter gesloten deuren en de advocaten van Aung San Suu Kyi mogen niet met de media praten. Volgens haar aanhangers zijn de rechtszaken fabricages en hebben ze enkel als doel om de politieke carrière van Suu Kyi te stoppen, zodat het leger alle macht in handen kan houden.

BEKIJK: Deze video toont je in 1 minuut het verhaal van de  Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

Videospeler inladen...

Meest gelezen