Nicolas Maeterlinck

Politie en brandweer voorbereid op omikrongolf

Met de grote stijging van de coronabesmettingen, maken bedrijven en organisaties plannen om toch te blijven werken als er veel personeel zou uitvallen. Ook bij de hulpdiensten is dat het geval. Zowel de brandweer als de politie hadden al een noodscenario in de eerste coronagolf. 

Met de stijging van het aantal coronabesmettingen, worden de noodscenario’s van de hulpdiensten wel heel reëel. In Limburg zijn er 3 grote brandweerzones waardoor verschuivingen binnen de zone nu gemakkelijk zijn. Maar er zijn nog andere maatregelen. Karen De Smedt van de brandweerzone Oost-Limburg: “Brandweermensen werken in teams en die proberen we ook gescheiden te houden, zodat ze elkaar niet kunnen besmetten mocht er in een team een uitbraak zijn.” 

In uiterste nood kan er ook een brandweerpost gesloten worden. “De omliggende posten nemen de diensten dan over, zo blijft de permanentie toch gegarandeerd”, aldus Gretel Kerkhofs van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Radio 2 Limburg belde met de brandweerzone van Oost-Limburg. Luister hier naar het gesprek:

Wijkinspecteurs, de verkeerspolitie en de mensen van de recherche zouden kunnen meedraaien in de interventieploegen 

Dorien Baens, politie LRH

Ook bij de politie zijn er extra maatregelen genomen om de hulpverlening te blijven garanderen. In de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) dragen de interventieploegen sinds vorige week FFP2-maskers en maken ze gebruik van zelftesten. Maar ook de planning van de mensen wordt herbekeken zegt Dorien Baens van LRH: “Wat bijvoorbeeld een mogelijkheid zou kunnen zijn, is dat we het aantal politieploegen op het terrein afbouwen. Maar ook andere diensten zoals onze wijkinspecteurs, de verkeerspolitie en de mensen van de recherche zouden kunnen meedraaien in de interventieploegen voor de minder dringende tussenkomsten. Daar gaan we morgen over samenzitten.”

Eenzelfde verhaal klinkt bij de politie van zone Carma, ook daar zullen in geval van nood inspecteurs van andere diensten worden ingezet bij de interventieploegen. "Dringende tussenkomsten en opdrachten moeten ten allen tijde kunnen gebeuren", vertelt Marleen Smeyers van zone Carma. "En dan zijn interne verschuivingen een middel daartoe."

Meest gelezen