Politoloog Foaud Gandoul over aanpak coronacrisis: “Overlegcomité mag geen tapijtenhandel meer zijn in 2022”

2022 lijkt meer van hetzelfde te brengen. Corona houdt ons in een greep waar we moeilijk uitgeraken. En de politieke wereld lijkt onmachtig om de crisis het hoofd te bieden of te bezweren. Volgens politoloog Foaud Gandoul zijn onze structuren en onze politici niet helemaal geschikt voor deze manier van crisismanagement.

Radio 2 Limburg blikt in de eerste week na de kerstvakantie vooruit op het nieuwe jaar. 5 experts laten hun licht schijnen op de tendensen en evoluties in hun vakgebied. Vandaag is dat politoloog Fouad Gandoul.

Het vertrouwen in politici was voor maart 2020 al niet bijster groot. Maar enkele coronagolven later is het vertrouwen in de politieke klasse nog veel verder gedaald, zegt Fouad Gandoul: “Je merkt dat de leiders van ons land de bocht teveel hebben genomen. De ene dag is het A, de volgende dag B om dan finaal met nog een andere maatregel te komen. Het is een vorm van micromanagement waar niemand nog aan uit kan. En we moeten eerlijk zijn: zo een overlegcomité, dat is precies een tapijtenhandel waar gemarchandeerd wordt en de sterkste lobby zijn wil kan doordrukken. Daar moet nu echt wel een beter model voor worden gevonden.”

Al wil Gandoul de problemen bij ons ook een beetje nuanceren. “Je ziet dat elk land worstelt met dit soort situaties, ook landen waar je meer centraal beleid hebt en geen ingewikkelde staatsstructuur zoals die in België. Het is ook een verhaal van voortschrijdend inzicht. Het virus was nieuw en blijft onvoorspelbaar. Dan moet je als politicus ook je mening en je beleid aanpassen. Dat is niet simpel voor politici of ze raken de burger kwijt in dat proces.”

Andere hoofdpijndossiers

De coronacrisis het hoofd bieden lijkt wel het enige agendapunt voor onze leiders maar niets is minder waar. In de achtergrond speelt zich een verbeten strijd af binnen de federale regering volgens Gandoul. En die heeft alles te maken met centen. Iedere Belg wordt geconfronteerd met sterk stijgende energieprijzen.  En dat weegt. “Mensen verwachten dat de politiek iets doet. Maar binnen de federale regering heb je de rechtse krachten die zeker geen extra geld willen uitgeven en de linkse partijen die het aan hun achterban verplicht zijn om de stijgende prijzen in alle mogelijke domeinen draaglijker te maken. Dat gaat sowieso nog discussie geven. En om de zaken nog moeilijker te maken, er wordt ook nog gewerkt aan een algemene belastinghervorming. Ook daar ga je dezelfde breuklijn zien dit jaar.”

Meest gelezen