BEKIJK - Waarom prinses Delphine zo openhartig getuigt over haar verleden als "verborgen kind" van Albert II

Woensdagavond start op Eén de driedelige docureeks “Delphine: mijn verhaal”. In een interview met VRT NWS vertelt prinses Delphine van Saksen-Coburg waarom ze deze documentaire wilde maken. Het verborgen kind zijn uit een buitenechtelijke relatie kan diepe sporen nalaten, en een kind zou eigenlijk nooit het slachtoffer van zo’n situatie mogen zijn. Met haar getuigenis wil Delphine in de eerste plaats lotgenoten helpen die het moeilijk hebben. En zelf wil ze hiermee een moeilijke periode in haar leven definitief afsluiten.

“Delphine: mijn verhaal”, dat is de titel van een driedelige docureeks van journalist Chris Michel die vanaf woensdag wordt uitgezonden op Eén. Daarin vertelt prinses Delphine uitvoerig over hoe het voelde om jarenlang het verborgen buitenechtelijke kind van koning Albert te zijn. Het verhaal wordt bewust uitsluitend verteld vanuit haar standpunt, en dat van haar moeder. 

VRT-journaliste Pascale Mertens had vooraf een exclusief interview met de prinses. Ze vroeg Delphine waarom ze deze reeks wilde maken. 

Videospeler inladen...

Kinderen mogen nooit het slachtoffer zijn van de problemen van ouders.

Prinses Delphine

“Mijn verhaal is een universeel verhaal” zegt Delphine, “en door het te delen wil ik andere mensen helpen die zich in een gelijkaardige situatie bevinden. Ik heb hier een uitgesproken mening over, dit ligt me na aan het hart: kinderen mogen nooit het slachtoffer zijn van de problemen van ouders die door een moeilijke situatie gaan. Want dat kan mensen en hun toekomst echt beschadigen.”

Bekijk hieronder het fragment uit het interview, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Anorexia

Hoewel (toen nog) prins Albert lange tijd aanwezig was in haar leven, wist ze al die tijd niet dat hij haar vader was. Ze kende hem alleen als die leuke vriend van haar moeder. In de documentaire vertelt Delphine dat ze als kind wèl de spanningen over die geheimhouding voelde, en de onzekerheid over haar eigen identiteit. Dat liep op een bepaald moment zo uit de hand dat Delphine aan anorexia begon te lijden. 

Ik wil dit absoluut vertellen zodat andere jonge mensen die dit meemaken zich niet zo slecht en zo alleen voelen.

Prinses Delphine

De prinses vertelt er voor het eerst openlijk over: “Als ik aan deze documentaire meewerk, dan wil ik mij ook echt tonen zoals ik ben, “the real me”. En dan is er geen taboe. Eetstoornissen zijn nog altijd vaak taboe, en ik wil dit absoluut vertellen zodat andere jonge mensen die dit meemaken zich niet zo slecht en zo alleen voelen." 

"Het gebeurt, en je kan er overheen raken. Ik heb het meegemaakt, en ik hoop dat mensen die kijken of kinderen die problemen hebben daardoor weten: het kan gebeuren, het is zwaar, het is verschrikkelijk als je er doorheen moet, maar je bent niet E.T.”

Bekijk hieronder het fragment uit het interview, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Recht in de camera

Opvallend is dat Delphine in de documentaire niet naar de interviewer kijkt, maar recht in de camera: “Dat vond ik een goed idee omdat ik mijn verhaal rechtstreeks deel met de kijker, een erg intiem verhaal. Ik hou van het idee dat de mensen die kijken en luisteren het gevoel hebben dat ik hen aanspreek, dat ik met hen aan het praten ben. Als ik naar mijn interviewer had gekeken zou dat niet hetzelfde gevoel geven.”

Bekijk hieronder het fragment uit het interview, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Emotioneel

Op het einde van de documentaire wordt Delphine even emotioneel als ze het heeft over haar vader Koning Albert. Pascale Mertens vroeg haar hoe de relatie met hem nu is. "It's going fine"zegt ze, en daar wil ze het kennelijk bij laten. Zal deze documentaire een invloed hebben op hun relatie? "Dat denk ik niet" zegt Delphine, "want het is een opbouwende documentaire. Dus ik denk van niet."

Bekijk hieronder het fragment uit het interview, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Paleis

Het paleis is op de hoogte gebracht van de documentaire, en heeft het eindproduct recent ook gezien. Voor hen is de documentaire een privé-initiatief van de prinses. Ze maakt haar eigen keuzes, klinkt het, zoals ze altijd heeft gedaan. Ze heeft 52 jaar haar leven geleid zonder prinses te zijn, en al die tijd heeft ze haar eigen keuzes gemaakt en haar eigen communicatie verzorgd. 

Ze heeft geen officiële functie binnen de koninklijke familie, ze krijgt geen dotatie, en daardoor heeft ze meer vrijheid dan bijvoorbeeld prinses Astrid of prins Laurent.

Zodra de rechtbank haar erkend heeft, heeft Koning Filip haar thuis ontvangen en in de familie verwelkomd, meldt het paleis nog. En heeft hij haar uitgenodigd voor officiële gelegenheden als de Nationale Feestdag.

Bekijk hieronder drie fragmenten uit de docureeks "Delphine: mijn verhaal". In het eerste fragment vertelt ze hoe ze te weten kwam dat koning Albert haar vader was:

Videospeler inladen...

In het tweede fragment vertelt Delphine over de vakanties met Albert. Iedereen rondom haar wist dat hij haar vader was, maar zij zelf niet.

Videospeler inladen...

In het derde fragment vertelt Delphine over de dag toen het verhaal over haar afkomst bekendraakte: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen