Een dessertenwedstrijd, concert met "wereldberoemde artiesten" en straatfeesten: zo zal 70 jaar Queen worden gevierd

De Britse Queen Elizabeth zit dit jaar 70 jaar op de troon en dát zal de bevolking geweten hebben. De verjaardag wordt gevierd met grote straatfeesten, een concert met "wereldberoemde artiesten" en een wedstrijd om een nieuw dessert uit te vinden. 

Elizabeth II werd op 6 februari 1952 op 25-jarige leeftijd de koningin van het Verenigd Koninkrijk na de dood van haar vader George VI. Op diezelfde datum in 2022 wordt de 95-jarige koningin de eerste Britse monarch die 70 jaar aan het hoofd van het land staat, en van 15 Commonwealth-landen en 14 overzeese gebieden. 

Buckingham Palace heeft vier dagen voorzien om die "ongeziene verjaardag" te vieren. De feestelijkheden beginnen op 2 juni, de dag van de verjaardag van Elizabeths troonbestijging in 1953 in de abdij van Westminster. En niemand zal een reden hebben om niet mee te vieren, want de schoolvakantiedag van eind mei wordt verplaatst naar donderdag 2  juni en er komt een extra eenmalige feestdag op vrijdag 3 juni. 

Queen Elizabeth samen met prins Philip na haar inhuldiging als koningin
PA Wire/PA Images

De grote festiviteiten zijn dus pas voor binnen vijf maanden, maar het eerste evenement begint eigenlijk vandaag al, met de zogenoemde platinum pudding competition. Jawel, een wedstrijd "om een nieuw dessert te creëren, opgedragen aan de koningin". De recepten van de finalisten zullen worden beoordeeld door een deskundige jury, onder wie de queen van het bakken zelf, Dame Mary Berry. Zij is onder meer bekend als jurylid van het populaire programma "The great British bake off". Ook Masterchef Monica Galetti zit in de jury. 

Het winnende recept zal worden bekendgemaakt en het is de bedoeling dat iedereen het zal eten tijdens de  Big Jubilee Lunches, op zondag 5 juni. Dan moeten er over het hele land straatfeesten ontstaan, waar mensen samen aan tafel gaan zitten. 

De hoop is dat dit specifieke dessert ook de komende generaties zal blijven hangen, als herinnering aan de huidige Queen. Iets zoals Poulet Reine Elizabeth, beter bekend als Coronation Chicken, een gerecht met kip en kerrieroomsaus, dat wij kennen als kip curry. Het gerecht werd bedacht voor de inhuldiging van de Queen, bijna 70 jaar geleden, en is nog steeds erg populair. 

Wat staat er nog te gebeuren?

  • Van 12 tot 15 mei zullen meer dan 500 paarden en 1.000 artiesten deelnemen aan een show op het terrein van Windsor Castle, die de geschiedenis van de Queen toont. 
  • De echte feestelijkheden beginnen op donderdag 2 juni met een militair défilé met meer dan 1.400 soldaten, 200 paarden en 400 muzikanten. Het zal de eerste keer zijn sinds de coronacrisis dat Trooping the Colour opnieuw volledig zal doorgaan. 
  • Diezelfde dag zullen op meer dan 1.500 plaatsen in het Verenigd Koninkrijk, op de Kanaaleilanden, in de overzeese gebieden en in de landen van de Commonwealth vreugdevuren worden aangestoken om het jubileum te vieren.
  • Op vrijdag 3 juni vindt er een ceremonie plaats in de Saint Paul's Cathedral in het centrum van Londen. 
  • Zaterdag 4 juni volgt een groots concert in Buckingham Palace "dat alle grote sterren ter wereld samenbrengt om de belangrijkste momenten van de regering van de koningin te vieren". Wie er precies zal optreden, is nog niet duidelijk. 
  • Op zondag 5 juni tot slot vindt de Big Jubilee Lunch plaats. Op verschillende plaatsen in het land zullen mensen samen aan tafel gaan. Het bewuste dessert zal ook daar worden gegeten.
  • De festiviteiten worden afgerond met een enorme parade die "theater, circus, muziek en straatkunsten" samenbrengt in Londen. 
  • Doorheen het hele weekend zal het koninklijk landgoed Sandringham in Engeland en de zomerresidentie Balmoral in Schotland worden opengesteld voor het publiek. 
  • De verjaardag wordt ook op een duurzame manier gevierd: de bedoeling is om in 2022 60.000 bomen te planten

De Britten zullen het jubileum uitbundig vieren, daar is onze expert royalty Flip Feyten van overtuigd. In "Laat" blikt vooruit (en terug) op het jubileum:

Videospeler inladen...

Meest gelezen