Radio 2

Havenlicht op Oosterstaketsel in Blankenberge voor renovatie vervangen door lichtpin

Het havenlicht op het Oosterstaketsel in Blankenberge was dringend aan renovatie toe en werd daarom tijdelijk weggenomen. Eerst was men van plan om de toren ter plaatse te herstellen, maar dat bleek niet meer mogelijk. Daarom wordt er nu een lichtpin in de plaats geïnstalleerd. 

Het havenlicht op het Oosterstaketsel in Blankenberge werd tijdelijk weggenomen omdat het dringend gerenoveerd moet worden. Nu staat er tijdelijk een vervangmast. De oranje paal neemt de functie van de toren tijdelijk over, waardoor de veiligheid voor het scheepvaartverkeer gegarandeerd blijft. "Het was zoeken naar een goede periode, waar we de mast konden demonteren en weghalen. In december is dat toen ook eindelijk gelukt. Daarom staat er nu een soort lichtpin, die hetzelfde rode licht uitstraalt, maar dan iets lager en op een iets lagere intensiteit. Het blijft wel voldoende zichtbaar voor de schepen", vertelt Nick Goethals van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK). 

Weggehaald via ponton

Maar het weghalen van het havenlicht was geen evidente opdracht voor AMDK. "Als we de mast zouden weghalen via het staketsel zelf, riskeerden we dat we het staketsel met al het materiaal zouden overbelasten", zegt Goethals. "Daarom hebben we de mast verwijderd via de zee, en niet via het land, en afgevoerd met een ponton naar de haven van Zeebrugge. Van daaruit werd het verder getransporteerd naar een schildersloods."

Het is niet de eerste keer dat de renovatie op een andere locatie gebeurt. "We hebben dat ook al eens gedaan in Oostende. Zo zagen we dat de renovatiewerken op een stabiele locatie en dus zonder invloed van het slechte weer, golven of het zoute water heel vlot verloopt. Het havenlicht zal opnieuw via een ponton teruggeplaatst worden." Normaal wordt de herstelde mast teruggeplaatst eind maart of begin april. Zo is het Oosterstaketsel vlug opnieuw compleet. 

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust

Meest gelezen