2021 Los Angeles Times

Robert Durst, miljonair en moordenaar die zijn mond voorbij praatte op tv, overleden in gevangenis

In de Amerikaanse staat Californië is Robert Durst overleden, de 78-jarige miljonair die enkele maanden geleden tot levenslang werd veroordeeld voor de moord op zijn beste vriendin. Durst had de moord -en twee andere moorden- bekend in een tv-serie over zijn leven.

Robert Durst stond vorig najaar terecht voor de moord op zijn beste vriendin Susan Berman in 2000. Zij werd doodgeschoten omdat ze de politie zou hebben willen vertellen dat ze Durst in 1982 zou hebben geholpen om de moord op zijn vrouw Kathleen McCormack te verdoezelen. Ze zou hem een alibi hebben verschaft voor de verdwijning van zijn vrouw.

Durst werd er jarenlang van verdacht achter de moorden op de twee vrouwen te zitten. Ook van een derde moord, op een oudere buurman, werd hij verdacht. 

In 2015 maakte zender HBO een tv-reeks over het leven van Durst, waarin de onopgeloste moorden uiteraard aan bod kwamen. Durst werkte mee aan de reeks, en praatte zonder het te beseffen zijn mond voorbij. Na een interview ging hij naar het toilet, maar hij vergat dat zijn microfoon nog aan stond. Voor de spiegel mompelde hij tot zichzelf: "Wat heb ik gedaan? Ze allemaal vermoord, natuurlijk." 

Durst werd gearresteerd net voor de laatste aflevering van "The jinx: the life and deaths of Robert Durst" zou worden uitgezonden.

Voor de aanklagers kwam zijn uitlating op tv neer op een bekentenis. Daarnaast zagen ze ook een brief van Durst aan zijn vriendin Berman uit 1999 als bewijsmateriaal. Durst werd in oktober vorig jaar veroordeeld tot levenslang voor de moord op Susan Berman. 

Drie maanden na zijn veroordeling is hij in de ziekenhuisafdeling van de gevangenis overleden. 

Meest gelezen