Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Stromae zingt nieuwe single live tijdens Franse tv-journaal: over donkere gedachten die hem in "de hel" deden leven

De Brusselse zanger Stromae heeft op de Franse televisie zijn nieuwe single "L’enfer" voorgesteld. Hij begon midden in een interview in de studio van het televisiejournaal van de Franse zender TF1 te zingen. Het is een donker persoonlijk nummer, waarin hij zijn burn-out van zich af zingt en het heeft over de donkere gedachten die hij heeft gehad.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

In de studio van het 20 uur journaal op de Franse televisiezender TF1 hadden ze gisterenavond Stromae te gast. Hij kwam het zijn nieuwe single "L’enfer" voorstellen.

In het interview legt hij uit dat hij graag van overal wat invloeden meeneemt, zonder dat je er per se de vinger op kunt leggen. "Een stukje uit Bolivia, een stukje uit Congo, een deel uit Rwanda. Ik vermeng echt alles graag", legt hij uit. "We worden niet door één persoonlijkheidskenmerk gedefinieerd. We zijn allemaal echt van alles."

Ze zeggen vaak dat ik vrolijke muziek maak met sombere thematieken. Zo zie ik het leven ook

Stromae

"Ze zeggen vaak dat ik vrolijke muziek maak met sombere thematieken", gaat hij voort. "Zo zie ik het leven ook. Het is nooit volledig zwart-wit. Je hebt moeilijke en vrolijke momenten. Je hebt geen laagtes zonder hoogtepunten." Bij de volgende vraag kijkt Stromae rechtstreeks in de camera en begint hij zijn nieuwe single "L’enfer" (red. de hel) te zingen.

Op zijn YouTube-kanaal heeft Stromae de beelden gedeeld van zijn optreden in de TF1-studio. Die beelden kan je hieronder bekijken.

Zoals de titel doet vermoeden is het een erg donker nummer. Het is een persoonlijke getuigenis over de donkere gedachten die hij gehad heeft: "J’ai parfois eu des pensées suicidaires. J’en suis peu fier. On croit parfois que c'est la seule manière de les faire taire. Ces pensées qui me font vivre un enfer", zingt hij onder meer.

In het Nederlands wordt dat: "Ik heb soms zelfmoordgedachten gehad. Ik ben er niet erg trots op. Men gelooft soms dat het de enige manier is om ze te doen zwijgen. Die gedachten deden me in de hel leven."

Dat beroemdheden zoals Stromae zich uitspreken over hun donkere gedachten is een goede zaak, vinden ze bij het Centrum ter preventie van zelfdoding.

Videospeler inladen...

Melissa is 23 en heeft net als Stromae soms donkere gedachten. Ze herkent zich dan ook in het nummer.

Videospeler inladen...

Tour in 2022 en 2023

Na het enorme succes van zijn plaat "Racine carrée" in 2013 brak Stromae wereldwijd door. Wat een enorme impact op hem had zowel fysiek als mentaal. In 2015 laste hij daarom een pauze in. Hij focuste zich vooral op werk achter de schermen en werkte onder meer aan clips voor andere artiesten, zoals Billie Eilish of Dua Lipa.

Aan TF1 vertelt Stromae dat het deugd deed om eens niet zelf in de spotlights te moeten staan. Helemaal opgeladen zoekt hij nu opnieuw de spotlights op met zijn nieuwe plaat "Multitude" die op 4 maart uitkomt. De eerste single "Santé" was eerder al vrijgegeven. Nu komt hij dus met het zeer persoonlijke en donkere "L’enfer".

Stromae gaat trouwens ook weer touren. De concerten in februari in Brussel, Amsterdam en Parijs waren onmiddellijk uitverkocht. Op 19 juni staat hij ook op Werchter Boutique. Volgend jaar is er ook een concertreeks gepland, dan staat hij in Paleis 12 in Brussel op 15, 16 en 17 maart.

Stromae: "Ze zeggen vaak dat ik vrolijke muziek maak met sombere thema's, en zo zie ik het leven ook" ("Het journaal", 10/01/22):

Videospeler inladen...

Meest gelezen