Radio 2

Superfan Sonja uit Sint-Amandsberg richt Nicole & Hugo-museum op in eigen huis: "Ik heb 200 kostuums, 20.000 foto's en 8.000 artikels"

Sonja De Schuyter (65) uit Sint-Amandsberg heeft de benedenverdieping van haar eigen huis ingericht als Nicole & Hugo-museum. Ze is fan van het eerste uur en kreeg het zingende echtpaar zelfs al over de vloer. 

Sonja De Schuyter uit Sint-Amandsberg bij Gent is al sinds begin jaren 70 trouwe fan van het showbizzkoppel Nicole & Hugo. Ze is zelfs zo'n superfan dat ze een museum opent gewijd aan het koppel in haar eigen woning. De volledige benedenverdieping zit volgestouwd met glitterkostuums, attributen en foto's. Er is zelfs een heuse "Wall of fame". "Ik heb meer dan 200 kostuums, 20.000 foto's en meer dan 8.000 artikels verzameld", vertelt Sonja.

Een bonte verzameling van kostuums, artikels en foto's
Radio 2

Fanreis van tijdschrift de Joepie

Ze volgt het showbizzkoppel al ongeveer 60 jaar. "Nicole Josy volg ik al sinds 1967 à 1968", steekt Sonja van wal. "En in 1970 kwam Hugo Sigal erbij. Ik ben ze toen beginnen te volgen. Op 28 februari 1973 kwam het nieuwe tijdschrift de Joepie (nvdr stopte in 2015) uit. Daar stond een wedstrijd in om mee te gaan met Nicole & Hugo naar het Eurovisiesongfestival. Ik stuurde een gele briefkaart in en ik won de wedstrijd."

Sonja De Schuyter bij de vele paarse mappen vol artikelen
Radio 2

Sonja was 17 jaar toen ze meeging op die fanreis: "De broer van Will Tura, de ondertussen overleden Jean-Marie Blanckaert, heeft mij toen opgehaald. Sindsdien zijn Nicole & Hugo niet meer weg te denken uit mijn leven."

Paspoppen met foto's als gezichten

De vrouw heeft 2 jaar gewerkt aan de installering van haar museum. Omdat ze het in haar eigen huis doet kan ze niet alles stallen: "Niet alle kostuums kan ik op paspoppen zetten, er zijn er maar een paar. Al de rest zit in kasten." De gezichten van de zangeres en de zanger zijn foto's die op de paspoppen hangen. Maar griezelig vindt ze dat niet:"Ik ben nogal klein. Mijn ogen zitten op dezelfde hoogte als de borsten van Nicole. Ik zie hun gezichten niet als ik hier rondloop."

Ik ben nogal klein, mijn ogen staan op dezelfde hoogte als de borsten van Nicole
Sonja De Schuyter
Nicole naast twee van haar paspoppen met roze glitterkostuums
Radio 2

Er is 1 kostuum waar ze bijzonder trots op is, een gehaakt kostuum van ontwerpster Ann Salens (nvdr West-Vlaamse ontwerpster die overleed in 1994): "Zij stond gekend voor de gehaakte kleren die zangeres Ann Christy altijd droeg. Ik heb het geluk dat ik er een heb kunnen kopen dat Hugo droeg op een van de cruiseschepen waar ze zongen. Het is een zwarte jurk die hij droeg over zijn hemd. Nicole droeg een wit-zwarte versie."

Meer dan 100 cruises

Sonja en haar man zijn zelf ook echte cruisereizigers. "Samen hebben we meer dan 100 cruises gedaan. We hadden er een gepland begin april twee jaar geleden, maar door corona zaten we vast op het schip en zijn we gerepatriëerd naar België. Toen was er hier in ons land nog niks te bespeuren van corona. Ik ben dan begonnen met alles wat in dozen zat te klasseren en foto's te plakken. Mijn man heeft meegeholpen met kaders ophangen."

Sonja aan de ingang van haar museum
Radio 2

Het zangerskoppel is ondertussen al een kijkje komen nemen naar het museum. En het was geen kort bezoekje: "Ze zijn op een vrijdag om 14.00 uur toegekomen en ze zijn 's avonds rond 21.00 weggegaan. We zijn nog iets samen gaan eten ook. Ze vonden het fantastisch. Daarom heb ik het ook gedaan, om hun blije gezichten te zien."

Sonja heeft verschillende bekende Vlamingen zo ver gekregen dat ze een eerbetoon maakten voor het museum. Een bezoekje kan geregeld worden met een mail naar sonja.deschuyter@hotmail.com.

Ongeveer 200 bekende Vlamingen schreven een eerbetoon aan het showbizzkoppel
Radio 2

Meest gelezen