BEKIJK - Waarom neemt Waals minister Crucke ontslag? En welke gevolgen heeft dit voor de Waalse én de federale regering?

Het ontslag van Jean-Luc Crucke (MR) als minister uit de Waalse regering komt niet als een grote verrassing. Het ontslag van een compromisfiguur als Crucke kan en zal de komende tijd wel gevolgen hebben, zowel voor de Waalse regering als voor de federale regering. Dat voorspellen Wetstraatwatchers Thomas Gadisseux (RTBF) en Rik Van Cauwelaert.

Jean-Luc Crucke en zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez riepen vandaag de pers bijeen om aan te kondigen dat Crucke ontslag neemt als minister van Begroting in de Waalse regering, omdat hij niet langer volledig op de lijn zit van zijn partij, de liberale MR.

Het ontslag van Crucke komt niet als een donderslag bij een heldere hemel, want wie de Waalse politiek volgt, zag de bui al langer hangen. Thomas Gadisseux, Wetstraatjournalist bij de Franstalige omroep RTBF zag Crucke al langer wegdrijven van de partijstandpunten, o.a. op het vlak van klimaat, energie en migratie.

Crucke is net het tegenovergestelde van Bouchez
Thomas Gadisseux - RTBF

Terwijl Crucke eerder een man was van het compromis, is Georges-Louis Bouchez een man van de sterke partijlijn, analyseert Gadisseux. En Crucke stak met zijn hoofd steeds meer boven dat duidelijk afgelijnde MR-maaiveld van Bouchez uit. Volgens de RTBF-journalist is het ontslag van Crucke dan ook een signaal voor de andere MR-ministers.

“De lijn van Bouchez is een radicale lijn, waarmee hij een strenge positie inneemt op specifieke dossiers en die positie écht verdedigt”, stelt Thomas Gadisseux vast. “Crucke is net het tegenovergestelde: iemand die in de Waalse regering compromissen maakte met de PS en Ecolo.”

Thomas Gadisseux schetst in dit fragment de verschillen tussen Crucke en Bouchez, en hoe dit tot het ontslag van Crucke heeft geleid:

Videospeler inladen...

Het ontslag van Jean-Luc Crucke zal in de eerste plaats natuurlijk gevolgen hebben voor de Waalse regering van Elio Di Rupo (PS). Binnen die regering was Crucke minister van Begroting. 

Cruckes opvolger krijgt daarmee - om het zacht uit te drukken - geen cadeau, want de budgettaire situatie in Wallonië is dramatisch. Historisch was er al een probleem en door de coronacrisis én de overstromingsramp van vorig jaar, dreigt de Waalse schuld tegen 2030 op te lopen tot maar liefst 50 miljard euro. 

Onder dat slechte gesternte is het ontslag een bedreiging voor de stabiliteit van de regering-Di Rupo, die gevormd wordt door MR, Ecolo en PS. De opvolger van Crucke zal idealiter iemand zijn die met de regeringspartners ook door één deur kan, zoals Crucke dat kon. Zoniet staat CDH klaar om MR te vervangen, ziet Thomas Gadisseux. 

Het ontslag van Crucke dreigt de stabiliteit van de Waalse regering verder in gevaar te brengen, zegt Thomas Gadisseux:

Videospeler inladen...

Het ontslag van Crucke uit de Waalse regering kan en zal ook gevolgen hebben voor de federale regering, waar de MR ook deel van uitmaakt, voorziet Rik Van Cauwelaert. ‘Bouchez heeft nu binnen zijn eigen partij geen tegenstand meer (...) Zijn enige geloofwaardige tegenstander was Crucke.”

Volgens Van Cauwelaert staat hierdoor geen enkele rem meer op Bouchez en daardoor zal de inmenging van Bouchez op de federale regering nog verder toenemen, terwijl de man de afgelopen tijd al op andere partijen botste. Denken we maar aan het dossier van de kernuitstap, waar MR en de groenen er verschillende standpunten op nahouden.

Rik Van Cauwelaert ziet dat Bouchez bij budgettaire kwesties deels op eenzelfde lijn zit als de Vlaamse partijen in de federale regering, vooral die van Open VLD. Het probleem zit hem vooral in de visieverschillen met de Franstalige socialisten van de PS.

Door het ontslag van Crucke is de laatste grote tegenstander van Bouchez binnen de MR weg, ziet Rik Van Cauwelaert:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het volledige studiogesprek Rik Van Cauwelaert en Thomas Gadisseux in “Terzake”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen