Vier mensen bedwelmd door CO in Anderlecht

In de Brusselse gemeente Anderlecht zijn zondagavond vier leden van een gezin bedwelmd geraakt door CO. Ze werden door de brandweer naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeren niet in levensgevaar.

"De oproep liep rond half acht binnen in onze noodcentrale", zegt Walter Derieuw, de woordvoerder van de brandweer. "Een meisje was bewusteloos geraakt bij het douchen. Toen de ambulanciers de woning aan de Clemenceaulaan binnengingen, ging hun CO-melder meteen af. Het hele gezin, twee ouders en twee kinderen, werd daarop geëvacueerd, de ramen van de flat werden geopend en de gastoevoer werd afgesloten. De vier slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis. Hun toestand is niet levensbedreigend."

Niet-conforme toestellen

"De CO-intoxicatie is veroorzaakt door een niet-conform verwarmingstoestel in de badkamer", stelt Derieuw. "De verwarmingstoestellen in de andere kamers bleken ook niet conform. Alle toestellen werden daarop verzegeld door de gasmaatschappij Sibelga."

Preventietips

De brandweerwoordvoerder herhaalt nog eens de preventieve maatregelen om een CO-intoxicatie te voorkomen: "Zorg voor aanvoer van verse lucht en ventilatie. Laat een goedgekeurd apparaat plaatsen door een erkende installateur. Laat deze ook de verplichte controle en een regelmatig onderhoud uitvoeren. De afvoer van de verbrandingsgassen dient ook conform te gebeuren en gecontroleerd te worden. En wees tot slot aandachtig voor de CO-waarschuwingen van het KMI."

Meest gelezen